Girl With The Dragon Tattoo

Amerikaans Zweeds

by • January 13, 2012 • FilmsComments (0)2287

De nieuwe film ” The Girl with the Dragon Tattoo” is op 19 januari bij ons in de bioscopen te zien.

The Girl with the Dragon Tattoo is de Amerikaanse verfilming van het boek ‘Män som hatar kvinnor’ (Mannen die vrouwen haten), het eerste deel in de Millennium-trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. Alle drie de delen van de trilogie zijn al verfilmd, waarvan de eerste in 2009, maar dat vond regisseur David Fincher blijkbaar niet genoeg. Of hij wilde de uitdaging aangaan, wie weet.

Alhoewel ik de boeken nooit heb gelezen ben ik zeer te spreken over de Zweedse verfilming van de Millenium reeks, geregiseerd door Niels Arden Oplev met in de hoofdrollen Michael Nyqvist en Noomi Rapace. Vooral de eerste film vond ik prachtig. Het is een trage film. Een film die je al vanaf moment één op het puntje van je stoel doet zitten, zonder dat er al te veel gebeurt. De acteurs in de film zijn rauw, net als de karakters die zij spelen. Het decor is koud en kil. De soundeffects stil en toch duidelijk aanwezig. Kortom een pracht van een film.
Nu heb ik echter de Amerikaanse versie mogen zien en laat ik eerlijk zijn, het viel mij enigszins mee. Hiervoor had ik enkel de trailer van de film als vergelijkingsmateriaal en dat beloofde in mijn ogen weinig goeds. Het tegen deel is waar. Okay, een beetje waar.

David Finchers’ film is recht toe recht aan. Bam Bam Bam. Er is geen tijd voor details en subtiliteit. Ik vraag mij ten zeerste af hoeveel mensen na de eerste twintig minuten totaal verward zullen zijn. Koud en kil blijft het beeld wel. Maar daar houd het ook wel een beetje op in vergelijking met z’n Zweedse broer. Voor een ieder die opzoek is naar een snelle, bizarre en toch klassieke detective thriller zonder poespas, is The Girl with the Dragon Tattoo de perfecte film.

Ik waarschuw hen die een teer hart hebben. Fincher overtreft Oplev in de scene waar in Lisbeth Salander verkracht wordt door haar curator. Misschien is het de kleine hoeveelheid Hollywood glamour die deze scene zo aangrijpend maakt maar ik heb nog nooit zo hard willen douchen. Huilen en douchen.
Enorm veel pluimen en wimpels trouwens aan Rooney Mara die de rol van Lisbeth Salander vertolkt. Met een onbekend gezicht en een grote overtuigingskracht heeft de actrice het schuwe en geschade karakter van Lisbeth een eer aan gedaan.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *