spider-goat

Spiderman, Spidergoat, Spiderskin, WTF?

by • August 15, 2012 • Cool, TechComments (0)1845

Een kogelwerende huid? ”Hoe dan?” roepen wij allen in koor. Nou iets met spinnen, geiten, een gekke kunstenares, een handje vol mad scientists en wat kogels.
Neen, oke, laat ik er, voor u, een duidelijk verhaal van proberen te maken.

In februari 2010 werden er, na wat geknutsel van wetenschappers, in Amerika drie geitjes geboren met het spinnenrag-gen. De melk die deze geitjes later zouden produceren zou vloeibaar spinnenrag bevatten, wat dan weer, na het melken, extraheren en spinnen, gebruikt zou worden als hechtdraad voor delicate zaken zoals ogen, het maken van kunstmatige pezen, het verbeteren van airbags en jawel, het maken van kogelvrije vesten. En zo wordt het dan ook nu gedaan. ”Waarom geitjes genetisch manipuleren, als het toch de spinnen zijn die het rag maken?” vraagt u.Het antwoord is simpel. Spinnen zijn asociaal, territoriaal als de pest, maken elkaar zonder blikken of blozen af, en doen het dan ook niet goed op een ”Spinnenrag Farm”. Geiten, daarentegen, zijn over het algemeen vriendelijke beestjes en vinden het ook niet erg, mits het op een goede manier gedaan word, om gemolken te worden.

Maar nu over die huid, die kogelwerend zou zijn. Kunstenares Jalile Essaidi, met het oog op ‘persoonlijke veiligheid’, bedacht een werk waarin menselijke huid, met spinnenrag doorweven, op de proef word gesteld tegen .22 caliber kogels. Na wat kreten van ongeloof en twijfeling sloten enkele wetenschappers zich bij Essaidi aan en kon het project waar gemaakt worden. Het eindresultaat is een huid van mensencellen, compleet met epidermis en dermis, waartussen op een ‘natuurlijke’ manier spinnenrag (gemolken uit geitjes) gegroeid is, die bestendig is tegen kogels. Dus kijkt u niet vreemd op als er over een paar jaar in de Glamour of Libelle niet alleen een kortingsbon voor een botox behandeling staat, maar ook een ‘met z’n tweeën voor de prijs van één’ voordeel coupon voor spinnenrag-gen huidmanipulatie. ”Voor een super flexibele en toch keiharde, kogelwerende huid.”

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *