Column – Waar is de wijkagent?

by • October 8, 2012 • CoolComments (0)1582

WijkagentToen ik klein was, fietste er een agent door de straat.
Die man groette vriendelijk met een statig knikje, op een zwarte wat nu een opoe fiets heet.
En die man daar had je respect voor, het was sowieso een beul van een vent, een kale gast met een rimpelnek. En die kwam meneer De Bruiyn aanspreken waarom er vuilniszakken voor de zoveelste keer midden op het pad stonden.Of dat het kolere jong van Mulder, weer een glasbak had opgeblazen met het kolere jong van Stoeltie.

En die vent die dwong respect af als je mee moest, kwam er een auto en je ging mee. Geen gezeik, gemekker, of ja maar ik had, nee, je gaat mee.
En die agent vroeg het vriendelijk, ook toen ie mij kwam halen met dat kolere jong van Mulder. Ik weet nog goed, dat de deurbel ging en mijn moeder deed open. En daar stond ie, in de avond zon, met een enorme gestalte zag ik in de deuropening, even dacht ik dat die man de deur vulde. Met een zachte stem hoorde ik hem vragen ‘Goedenavond mevrouw Stoeltie, is uw zoon Marcel aanwezig? En mijn moeder zuchtte, ‘Wat nu weer?!’ En even vriendelijk ‘Ga je mee knul?!’ En ik zuchte ‘Mulder heeft me weer verraden zeker?’

En zo ging dat, respectvol en rustig.
Maar ook in nood was er de wijkagent, die even kwam praten als er problemen in het gezin was. Even extra aandacht, even die steun.
Kortom, die agent deed zijn werk, hij was er wanneer er wat is, of er werd opgetreden bij asociaal gedrag.

Maar mijn vraag nu… Waar is die wijk agent nou?!
Mijn buurjongetje, weet niet eens wat een wijkagent inhoud.

Is dat die man die in die te dure Volkswagen zit te Twitteren?
Is dat de man waar je een afspraak mee moet maken, om te vertellen dat je man je in elkaar heeft gemept?
Is dat die man die lekker zit te lasergamen langs een provinciale weg?
Is dat de man die het bloed onder je nagels vandaan zit te trekken, bij de vraag wat WE aan het doen zijn?
Is dat de man die van alles oogluikend toestaat als het regent, zodat ie zijn Touareg niet uit hoeft?

Is dat nu de wijkagent?!
Oh, dat is dus de normale agent…

Waar is de wijkagent?

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *