De Europese Unie is een bodemloze put

by • November 6, 2012 • CoolComments (0)2001

Je zou het bijna niet verwachten [/sarcasme], maar de Europese Unie is een bodemloze put. Echt? Ja echt! Terwijl de Europese burgers zo hard mogelijk uitgebeend worden, verspilt het gedrocht dat de EU heet vijf miljard euro per jaar. Maar hoe zit dat nu? De begroting van de EU was in 2011 124 miljard euro. Voor 2012 is het vijf procent meer en als Europa zijn zin krijgt, dan zal het in 2013 nog meer worden. Uiteraard. De burger betaalt toch wel. Gelukkig is er ook nog een rekenkamer die de Europese uitgaven in de gaten houdt. Volgens het cijferkamertje is er heel veel van 124 miljard verkeerd terecht gekomen, verspild of simpelweg verdwenen.

Tevens is vijf miljard euro onnodig uitgegeven. Het gaat in dit geval om allerlei dingen, maar de grootste boosdoener is het zogenaamde regionale beleid. In dit geval gaat het om geld dat naar de armere regio’s van de EU vloeit. Het is niet na te gaan of een groot deel van dat geld op de goede plek terecht is gekomen. Het staat vast dat een aanzienlijk bedrag ten onrechte is uitgegeven. Maar dit zijn niet de enige oorzaken van de verspilling. Ook de veel te hoge personeelskosten moeten het ontgelden. Evenals fouten in de procedures voor overheidsopdrachten. Goh… dit wisten we nog niet. De Rekenkamer heeft het in feite alleen over de uitgaven voor het Europees buitenlands beleid. Zo vindt de Rekenkamer dat de EU-lidstaten meer worden betrokken bij de uitgaven, want zij draaien uiteindelijk wel voor de kosten op. ‘De nationale autoriteiten moeten meer betrokken worden bij het beheer en de controle van EU-middelen’ eiste Rekenkamer-voorzitter Vitor Caldeira.’Want als het gaat om de bescherming van de financiële belangen van de EU-burgers, staan zij aan de frontlinie en spelen zij de belangrijkste rol.

Goh. Eindelijk iemand die nog wakker is. Maar de kans dat de Europese Unie meer op de centen gaat letten is wel heel klein, want er is immers geld zat, toch? Er is helemaal geen schuldencrisis. Nee, niet bij de hotemetoten in Brussel. Alleen bij de burgers. Terwijl de inwoners van de EU aan alle kanten worden uitgebeend, krijgen de pluchezitters nog altijd een veel te hoog salaris. Er moest toch bezuinigd worden? Begin dan eerst in Brussel. Ik denk dat daar het meeste te halen valt.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *