“Mensen in de bijstand zijn uitvreters” Leve de nivellering!

by • November 14, 2012 • CoolComments (2)1966

BijstandWie klaagt dat het ‘door de nivellering’ niet meer loont om te werken, weet niet waarover-ie het heeft. Je mag dan denken dat je ten onrechte ‘gepakt’ wordt, maar als het crisis is moet het geld ergens vandaan komen, en van bijna kale kippen valt niet veel meer te pukken – al doet Rutte II haar best.

Moeten inleveren is niet leuk. Maar geen werk hebben is de hel. Probeer het maar eens, stoppen met werken: niet alleen lever je je maatschappelijke status in, je verliest ook je perspectief en moet binnen de kortste keren woekeren met je geld. Want de bezuinigingsplannen voor de WW zijn fors; na één, of mogelijk anderhalf jaar, ga je plompverloren de bijstand in. Van een bijstandsuitkering leven: dat is pas echt afzien.

Het werkelijk tragische is natuurlijk dat tal van mensen onvrijwillig moeten stoppen met werken: in veel sectoren wordt duchtig gesaneerd, de arbeidsplaatsen gaan er soms met duizenden tegelijk uit. Voor wie boven de vijftig is, betekent ontslag te vaak dat je nooit meer aan de bak komt. Daar zit je dan, in de bijstand, wachtend op de AOW, verplicht om te solliciteren op banen die er niet meer zijn, gedwongen om je koophuis op te eten en in te teren op je spaargeld (meer dan een paar duizend euro mag je niet hebben wanneer je in de bijstand belandt).

Van overheidswege word je in de bijstand sinds kort gedwongen om ‘huiscontroles’ te gedogen, zelfs als er geen enkele aanleiding bestaat om te denken dat je inderdaad fraudeert. Oh, en de overheid is bovendien van plan om te na te gaan of je wel Nederlands spreekt, anders krijg je sowieso geen bijstand. (Mag Fries spreken wel? Of plat Limburgs, of Haags?)

Dus zeur niet als je moet inleveren vanwege de nivellering. Wees blij dat je kunt inleveren en niet – zoals teveel anderen – alles verliest. Ook het dedain dat vervat is in de uitspraak ‘dat je dan net zo goed niet meer kunt werken’, bevalt me bepaald niet. Daarin klinkt immers door dat alle werklozen slampampers zijn. Uitvreters, eigenlijk, die op kosten van ‘ons’ zuurverdiend geld een beetje zitten te potverteren.

Wat Rutte II moet doen, is nadenken over banenplannen: in de zorg, in het onderwijs, in de dienstverlening, in de infrastructuur. Meer mensen aan het werk krijgen, in plaats van ze stilletjes en zo goedkoop mogelijk laten afvloeien.

Dit artikel komt van de website van Karin Spaink!

Pin It

Related Posts

2 Responses to “Mensen in de bijstand zijn uitvreters” Leve de nivellering!

  1. Peter Kuijpers says:

    Hier worden toch écht een paar dingen door elkaar gehaald. Is het leven op bijstandsniveau een feest? nee, natuurlijk niet. Dat je in sommige gemeentes tot 2100 euro netto per maand kunt binnenharken ( http://www.nivelleren-is-een-feest.nl/ ) komt tegen een prijs. Een prijs van inleveren van je privacy, het belanden in een uitzichtloze situatie, het niet kunnen werken aan zelfontplooiing etc.

    Nivelleren is het proberen inkomensverschillen te verkleinen. En dat is totale nonsens. Vinden we dat mensen in de bijstand een beter (lees: hoger) inkomen zouden moeten hebben? Dan zal de overheid daarin moeten investeren. Het verkleinen van inkomensverschillen als doel op zich ( geen gezeik, iedereen rijk ).

  2. Peter Kuijpers says:

    hm.. te vroeg op enter.

    Het verkleinen van inkomensverschillen als doel op zich ( geen gezeik, iedereen rijk is een socialistische illusie. Als je geld door belastingen of anderszins inhoudt bij hen die werken om een inkomen te verwerven, zonder dat dit geld besteedt gaat worden aan zaken van algemeen nut (wegen, scholen etc) is dat het verkeerde signaal. Help dan liever die mensen úit de bijstand in plaats van het leven op bijstandsniveau steeds aantrekkelijker te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *