Verjaring zware misdrijven afgeschaft

by • November 15, 2012 • CoolComments (0)1585

Verjaring zware misdrijven afgeschaftDe tijd dat zware misdrijven kunnen verjaren lijkt voorbij. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat de verjaring afschaft voor misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat. De wet geldt ook voor mensen die zedenmisdrijven plegen tegen kinderen. Op dit moment verjaren alleen misdrijven waar een levenslange gevangenisstraf op staat niet. Maar mensen die ‘lichtere’ misdrijven plegen lijken de dans ook niet helemaal te ontspringen.


Ook wordt het verjaringstermijn verlengd voor misdaden waarop een maximale celstraf van acht jaar of meer staat. Die termijn wordt verhoogd van twaalf naar twintig jaar. Hieronder vallen onder meer misdrijven als zware mishandeling en diefstal met geweld. De wet treedt op 1 januari 2013 in werking. Minister Opstelten vindt het onacceptabel dat daders die bijvoorbeeld iemand verkracht hebben enkel door tijdsverloop hun straf kunnen ontlopen. Vervolging van zware misdrijven moet altijd mogelijk zijn. De maatschappelijke behoefte om criminelen te straffen blijft ook na een lange tijd bestaan. Zeker bij slachtoffers en nabestaanden. De opheffing van het verjaringstermijn geldt niet alleen voor misdrijven die op of na 1 januari 2013 zijn gepleegd. Ook strafbare feiten die op die datum nog niet verjaard zullen onder de nieuwe wet vallen.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *