Moord op Marianne Vaatstra opgelost

by • November 19, 2012 • CoolComments (4)8025

Er is een 44-jarige man uit Friesland gearresteerd voor de moord op Marianne Vaatstra. Peter De Vries heeft in zijn programma vaak aandacht aan deze laffe moord besteed. Hij laat via Twitter weten dat er sprake is van een 100 procent DNA-match in het DNA- Verwantschapsonderzoek. Een doorbraak, aldus De Vries.

De 44-jarige man komt uit Oudwoude, 2,5 kilometer van de plaats delict. Volgens De Vries kennen de familieleden van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra de gearresteerde verdachte. Dat sluit dan ook naadloos aan bij de theorie dat Marianne de dader gekend moet hebben omdat het er op leek dat ze zonder dwang mee het weiland in gelopen was.

Marianne Vaatstra

Verwantschapsonderzoek

Begin oktober hebben 6514 van de 7300 opgeroepen mannen hun DNA afgestaan. Het ging om alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop Marianne dood en verkracht in een weiland bij Veenklooster werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden.

In mei 2006 vroeg het Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn (Groep Nawijn) om heropening van het slapende politie-onderzoek. Nawijn had het politie-onderzoek laten nakijken door een oud-rechercheur, die vaststelde dat er enkele sporen na de moord niet waren nagetrokken. Op 24 mei 2006 liet de minister van Justitie Donner weten dat er geen nieuw onderzoek zou worden ingesteld. De aantijgingen van Nawijn en de oud-rechercheur werden door Donner ontkend. Ook zou een grootscheeps DNA-onderzoek eerder al overwogen, maar uiteindelijk verworpen zijn.

In juni 2007 en in juni 2010 werden er door Fred Teeven Kamervragen gesteld over de zaak. De laatste keer gebeurde dit onder meer, omdat de ouders van Marianne Vaatstra het politieonderzoek “één grote leugen” noemen in een interview met een plaatselijke krant. Ook het misdaadprogramma Peter R. de Vries besteedde veelvuldig aandacht aan de zaak.

Een recente ontwikkeling betreft het DNA-verwantschapsonderzoek, dat vanaf 29 september 2012 in een straal van 5 km van de plaats delict werdt gehouden, onder ruim 8000 mannen. Hierbij is onderzocht of er personen zijn die een soortgelijk gen hebben als dat van de dader. Dat heeft dus nu geleid tot de aanhouding van de verdachte.

Peter R de Vries

De DNA-match in de zaak Vaatstra is het bewijs dat grootschalige DNA-verwantschapsonderzoeken werken. Dat zei Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die het nieuws wereldkundig maakte, maandagochtend.

„Ik pleit al jaren voor dit soort onderzoek, ik heb er tien jaar terug zelfs een rechtszaak voor aangespannen”, vertelt De Vries tegen aan ANP. „Dat er nu via dergelijk onderzoek een verdachte is aangehouden, is een geweldige mijlpaal. Dit is waar het om draait, er kunnen onvoorstelbare successen worden geboekt.”

Volgens De Vries bewijst de arrestatie van een 44-jarige man dat dit soort onderzoek veel vaker uitgevoerd zou moeten worden.

Bauke Vaatstra

De vader van Marianne Vaatstra heeft bevestigd dat hij gisteravond door het Openbaar Ministerie is ingelicht. Dat meldt de NOS. Er is een dna-match gevonden en er is een man opgepakt voor de moord op zijn dochter.

Het Nederlands Forensisch Instituut doet maandag nog een laatste check, maar we gaan ervan uit dat hij het is, zei Bauke Vaatstra. „Onvoorstelbaar wat er dan door je heen gaat. Het is al 13 jaar geleden en dan ineens krijg je een bericht: we hebben hem”, zei Vaatstra.

Vaatstra kent de man niet persoonlijk, maar zegt dat zijn kinderen met diens kinderen op school hebben gezeten.

Veenklooster

Marianne had in de nacht van 30 april op 1 mei een discotheek in Kollum bezocht en ging op de fiets terug naar haar huis in Zwaagwesteinde. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster. Een asielzoeker uit het naburige AZC werd eerder van de moord verdacht, maar DNA-onderzoek pleitte hem vrij.

Update: De man van 44 jaar die zondagavond is opgepakt in de zaak-Vaatstra, heeft zelf DNA ingeleverd. Hij kwam niet naar voren als gevolg van een match met een van zijn familieleden. Dat zei vader Bauke Vaatstra maandagmorgen tegen het ANP.

Update 2: De naam Jasper Steringa komt steeds terug als er over de dader gesproken wordt.

Pin It

Related Posts

4 Responses to Moord op Marianne Vaatstra opgelost

  1. tineke been says:

    wat geweldig.na 13 jaar blijkt de moordenaar vlakbij te wonen.zo zie je maar weer.dat hadden ze al veel eerder moeten doen.maar de vraag blijft.de vraag waarom.blijkt dus dat het zesde zintuig ook niet gelijk had want hij zou eerder gemoord hebben.misschien heeft deze dader wel meegekeken.maar wat ben ik blij voor de familie zelf.alleen waarom moest hij dat arme kind vermoorden.hij had zelf notabene kinderen.

  2. […] het nieuws vanmorgen naar buiten kwam dat de vermoedelijke dader van de moord op Marianne Vaatstra aangehouden is na een DNA-match doken er hier en daar geruchten op dat de man een tweelingbroer zou hebben. […]

  3. […] Marianne Vaatstra nou vermoord is door de asielzoeker Ali H. Hassan of door boer Jasper Steringa zal de tijd leren, maar niemand die iets serieus te melden heeft zou niet met een man als Micha Kat […]

  4. […] was ook de maand dat onze Peter R. de Vries weer eens met de eer mocht strijken toen hij met de bekendmaking op de proppen kwam: De moord op Marianne Vaatstra was opgelost. Wat een […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *