Het zwarte gat

by • November 29, 2012 • CoolComments (0)2018

zwarte gatVandaag hoorde ik op de radio dat astronomen het grootste zwarte gat ooit gevonden hebben. Ik gniffelde het weg met de woorden “Ze zijn zeker nooit in de Bijlmer geweest?” Maar het bleef me bezig houden.

Nou is wetenschap niet mijn ding. Ik scoorde ooit een nul voor wiskunde, stond te vaak onder stroom bij natuurkunde, ik raakte geschorst bij scheikunde omdat een strijker in een Erlenmeyer geen goed idee was. Ik blowde ook heel veel, en de enige echte biologische kennis die ik had, had ik van wat ik rookte. Terug naar de Bijlmer. Nee, het zwarte gat. Opletten, Mars!

Dat zwarte gat is te vinden op 220 miljoen lichtjaren hier vandaan, dus niet echt om de hoek. Hoe de fuck hebben die knakkers dat berekend? Google Blackhole? Wikigat? En dan nog iets, hoe hebben die astronomen dat gezien? Je kan best turen in een telescoop, maar 220 miljoen lichtjaar hier vandaan?! Eén lichtjaar is al 9,46 biljoen kilometer. 220 miljoen lichtjaren is dus uuuuhh…. ver. Heel ver. Niet makkelijk te vinden ook, lijkt me.

En dan de massa van dat gat. De massa is 17 miljard keer zo groot als de zon. 17 miljard keer?! Hoe?! Ja.. Hoe heb je dat gemeten? Met je meetlintje? Ik kan hier echt niks mee. Ik vertelde dit verhaal aan een collega bij de koffieautomaat. “Best gaatje!’ zegt hij en loopt verder. En zo is het, het boeit weinig mensen. Het is niet te bevatten ver en ongeloofwaardig groot.

Wetenschappers zijn bij mij behoorlijk van mijn vertrouwenschaal geflikkerd. Er zijn de laatste tijd wel erg veel wetenschappers door de mand gevallen met hun bedrog en gesjoemel met cijfers. Dat is toch best raar en opvallend dat het vooral Nederlandse wetenschappers die betrapt zijn. Dat hun berekeningen en schattingen flink fout zijn. En jawel, ook in dit verhaal is het onderzoek geleid door een Nederlander. Het zal wel zwart gelul zijn.

Ik heb het niet over wetenschappers die nuttig en zinvol onderzoek doen naar genezing van kanker. Daar zul je mij niet over horen. Zij zijn wel betrouwbaar, anders heb ik gisteravond voor Jan Lul naast mijn bank gestaan voor kanker. Die wetenschappers mogen nooit sjoemelen. Die zijn nuttig en voor hen heb ik niets meer dan respect.

 

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *