Misdaden niet opgelost en toch tevreden over politie

by • December 3, 2012 • CoolComments (0)1810

PolitiePrachtig land is dit. Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat van alle misdaden in Nederland slechts 1,8 procent wordt bestraft. De conclusie die hieruit kan worden getrokken is: misdaad loont wel. Dit alles blijkt uit de studie ” De economie van misdaad en straf” van de Leidse rechtseconoom Ben van Velthoven, waarover het NRC heeft bericht. Uit de studie blijkt dat de pakkans in Nederland tussen 1950 en 1980 “gigantisch” is gedaald. Na de jaren 80 is de pakkans gestegen, maar sinds 2004 gaat het weer bergafwaarts.

Grof weg komt de berekening van Van Velthoven hierop neer: Uit studies blijkt dat Nederlanders per jaar 8 miljoen maal slachtoffer zijn van een misdaad. Van slechts 1,2 miljoen misdaden wordt aangifte gedaan. Het grootste percentage aangiften wordt geseponeerd: belandt aldus in de prullenbak. Het aantal misdaden dat vervolgens daadwerkelijk wordt opgelost EN waarbij de daders worden veroordeeld is bijna te verwaarlozen: 1,8 procent van het aantal misdaden. De uitkomsten van de studie worden bevestigd in het jaarlijkse rapport “Criminaliteit en Rechtshandhaving” van het ministerie van Justitie.

Toch zijn wij Nederlanders volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek best tevreden over de Nederlandse politie. Ruim 60 procent was vorig jaar tevreden over het contact met de politie, bijvoorbeeld bij een controle of aangifte. In 2010 was dat nog 57 procent.Ook is de burger beter te spreken over het functioneren van de politie in de eigen woonbuurt; 44 procent was daarover tevreden, tegen 42 procent een jaar eerder.

De ontevredenheid over de beschikbaarheid van de politie in de eigen wijk is afgelopen jaar iets minder geworden. Vond in 2010 nog 31 procent van de bevolking dat politie te weinig tijd had voor allerlei zaken in de buurt, in 2011 was dat 29 procent. Daarbij is wel een verschil te zien tussen steden en het platteland. Stadsbewoners zijn, net als andere jaren, positiever over de beschikbaarheid van agenten.

Het meest ontevreden is de Nederlander over de zichtbaarheid van de politie. Bijna de helft vindt dat ‘je de politie te weinig ziet in de buurt’. Dat is tussen 2010 en 2011 nauwelijks veranderd.

Nederland.. Het land van tegenstellingen.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *