Social media in de klas

by • December 4, 2012 • CoolComments (1)1887

social mediaDeze week was het nogal een dingetje in het nieuws. Kinderen halen steeds slechtere cijfers door het gebruik van social media in de klas. Op zich wel logisch natuurlijk, want de tijd die kinderen op Facebook en Twitter spenderen terwijl ze zouden moeten opletten is gewoon verloren tijd. De ene leraar schijnt er wat makkelijker mee om te gaan dan de andere leraar. Dat is vreemd. Juist kinderen hebben structuur en regelmaat nodig. Ook op school zou er een duidelijke grens aan het gebruik van social media gesteld moeten worden.

Eigenlijk zou niet alleen de school verantwoordelijk gehouden moeten worden voor het gebruik van social media in de klas. Ook ouders moeten hun verantwoording nemen en duidelijke lijnen trekken wat betreft het gebruik van social media. Lager opgeleide mensen komen al moeilijk aan werk en op deze manier komen er blijkbaar steeds meer lager opgeleide mensen op de arbeidsmarkt.

Natuurlijk is het prachtig voor de jeugd dat ze tegenwoordig 24 uur per dag in contact kunnen staan met hun vrienden of het nieuws kunnen volgen. Zo’n smartphone is ook reuze handig om even snel iets op te zoeken, maar sommige kinderen gaan nogal snel over hun grenzen heen. Juist op dat vlak zouden ouders en leraren in moeten grijpen.

Kinderen hebben duidelijke lijnen nodig en anders dan vroeger hebben ze nu de hele wereld in de palm van hun hand. Dat schept vrijheden, maar ook verplichtingen. Het beste is dan ook om heldere en duidelijke richtlijnen af te spreken met je kind. Bijvoorbeeld om geen social media te gebruiken tijdens het maken van huiswerk. Op school zou de standaardregel moeten zijn, dat de smartphone in de broek- of jaszak blijft zitten tot na de les of in de pauze. Het zijn namelijk niet de smartphones die onze kinderen dom maken. Ook Facebook en/of Twitter maken kinderen niet dom. Het is het gebrek aan duidelijkheid en opvoeding die van potentieel slimme kinderen domme kinderen maakt.

Pin It

Related Posts

One Response to Social media in de klas

  1. Ik zeg inleveren voor de les begint, en na schooltijd weer terug. Sociaal media en kinderen kan ik alleen voor mezelf praten. Hier mogen ze op het net, maar onder toezicht van ons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *