Respect, een nutteloos woord

by • December 9, 2012 • CoolComments (0)1468

respectEn weer een stille tocht. De zoveelste in jaren. Wat waren we boos, en terecht! Weer iemand om eigenlijk niks dood getrapt. Waar ik mij enorm aan stoor, is dat er weer iemand opstaat. Iemand die loopt te blèren dat het een gebrek aan respect is. En daar heeft hij gelijk in.

Het is ook een gebrek aan respect om een grensrechter dood te schoppen, maar dat is het ook als je een willekeurig iemand neerschiet, steekt of in elkaar beukt. Het is ook een gebrek aan respect, als je complete groep voor kankerjood uitmaakt. Het is een gebrek aan respect om iemand lomp, arrogant, neerbuigend aan te kijken. Ik zie het dagelijks in een winkel, in het verkeer en in het openbaar vervoer. We zien het, we doen het en we lopen door.

De jeugd roept het tegen elkaar in bijna elke vorm van taal. De één iets anders dan de ander, maar de boodschap is duidelijk, “respect weetjuh!’ Waarom dan toch steeds die agressie in bepaalde buurten waar “Respect weetjuh!’ hoog in het vaandel staat? Waarom een buschauffeur met de dood bedreigen, omdat je kaartje niet geldig is? Is dat dan “respect weetjuh!’? Waarom moet je dan met je maten een bejaarde beroven van zijn of haar centjes? Waarom een auto bekrassen? Waarom iets vernielen? Waarom iemand aan gort trappen? Waarom lopen we te zeiken over respect, met spandoeken erbij, tegels met een lieveheersbeestje erop, terwijl we elkaar niet eens de ruimte gunnen om te leven en te zijn wie we zijn?

De zoveelste stille tocht, het zoveelste slachtoffer. Ik kots ervan dat het gebeurt. Waar ik meer van kots, is dat het niks helpt. Je wordt weer gewoon lomp en respectloos behandeld, in elkaar gemept, bedreigd en neerbuigend behandeld. Wéér een stille tocht, wéér een signaaltje geven dat we het niet vinden kunnen, wéér een spandoek erbij met een leus met respect erop. En weer iemand die zinloos om het leven is gebracht.

Helaas is respect schaars, maar voor nu slechts een nutteloos woord.

Met je “respect weetjuh!’

 

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *