“Jan Elzinga vermoord in opdracht van vriendin”

by • December 10, 2012 • CoolComments (0)1830

Jan ElzingaDe 33-jarige vriendin van de in juli geliquideerde Jan Elzinga uit Marum blijkt vorige week te zijn opgepakt. Monique H. wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Ze wordt gezien als opdrachtgever van de moord op haar man. De 40-jarige Jan-Hendrik Elzinga was bij het zwembad met zes kogels van zijn fiets geschoten. Naast de vrouw is ook haar broer, een 30-jarige man uit Twijzel (Friesland), aangehouden. Er zijn nu vijf verdachten opgepakt. De politie wil niets zeggen over de vermeende rolverdeling van de vier mannen en de vrouw. Elzinga werd op 10 juli voor de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten.

De auto van de schutter werd even later brandend aangetroffen op een parkeerplaats buiten het dorp. De afgelopen maanden werden al drie mannen (twee uit Zwolle en één uit Elburg) aangehouden. Het is nog steeds onduidelijk wat de reden tot de liquidatie is geweest. Misdaadjournalist Mick van Wely schrijft het volgende: “Kort na de moord op Elzinga had ik een gesprek met Monique H. en haar broer. Ik wilde haar strikken voor een interview, maar Monique voelde daar weinig voor. Tijdens latere telefoongesprekken vertelde Monique altijd dat ze baalde van de politie. ‘Ze weten van alles, maar vertellen niets”, zei ze dan. Monique voelde zich ook bespied. “Ik word constant in de gaten gehouden”, zei ze geïrriteerd.” Mick van Wely sprak met haar af bij een MacDonalds in Groningen. De nu opgepakte broer was er ook bij. Tot een persoonlijk verhaal zou het niet komen. Misschien later, opperde ze.

Na de moord had ze een conflict met de recherche. Volgens Monique was er een telefoon over het hoofd gezien bij een zoeking door de recherche in een schuur. De politie was erg stellig: die telefoon was er neergelegd. Klaar. Vandaag dient de zwembadmoord proforma voor de Groninger rechtbank. Eén van de verdachten uit Zwolle blijkt bekend te hebben dat hij de schutter was. De man werd gepakt omdat hij een petje had achtergelaten op de moordplek. Er zat DNA van hem op. De man bleek voor te komen in de landelijke DNA-database.

De zaak kwam vooral in de media als “de zwembadmoord” en de laatste tijd waren er veel geruchten over de zaak te lezen. Zo zou Jan Elzinga een dubbelleven leiden en zich bezighouden met de hennepteelt. Aanvankelijk kon niemand een motief bedenken: Elzinga leek een keurige handelaar van tamelijk onbesproken gedrag, maar na verloop van enige tijd kwam er van alles aan ‘criminele verwevenheid’ boven tafel. Er is een vermoeden van drugs of handel in gestolen spullen en er was ook al sprake van dreiging. De daders hadden ook een nogal opvallende auto gestolen om de moord te kunnen plegen. Het ging om een antracietgrijze Chrysler Voyager met nogal opvallende kenmerken.

Op misdaadjournalist.nl van Hendrik Jan Korterink was eerder al te lezen:

Iemand uit Zwolle die tien kilometer uit de buurt een tamelijk opvallende auto steelt en daar dan ook nog eens mee in een dorpje als Marum gaat rondrijden om de boel af te leggen, en niet in de gaten heeft dat er camera’s staan, dat is amateurisme van de bovenste plank. Het is al niet handig om een auto te stelen in een dorp. Het zit er dik in dat dit nu eens een liquidatie is die gewoon wordt opgelost: opdrachtgever, motief, uitvoerders en handlangers. Zo moeilijk kan het nu toch niet meer zijn.

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink lijkt dus gelijk te krijgen. Misdaadjournalist Mick van Wely schrijft het volgende

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *