Advocaten zes van Breda: eerste stap naar eerherstel

by • December 18, 2012 • CoolComments (0)1641

Zes van BredaHet besluit van de Hoge Raad om de zaak tegen de ‘Zes van Breda‘ te heropenen is een „belangrijke eerste stap naar rehabilitatie”. Dat zeiden dinsdag de advocaten Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie, die de zes verdachten bijstaan.

Uiteindelijk was geen van de verdachten bij de uitspraak van de Hoge Raad aanwezig. „Dat was mentaal te zwaar”, zei Knoops. Volgens de raadsmannen zullen de drie mannen en drie vrouwen wel bij de hernieuwde behandeling van de zaak bij het hof in Den Haag aanwezig zijn. Wanneer die plaatsvindt is nog niet duidelijk.

De 56-jarige ‘oma Mok’ lag op haar rug in de keuken van het Chinese restaurant Peacock van haar zoon, in Breda. De koks die haar op de ochtend van zondag 4 juli 1993 vonden, sloegen direct alarm. De vrouw was ernstig toegetakeld voordat zij uiteindelijk werd gewurgd.

De gokkast van het restaurant was opengebroken, de inhoud verdwenen. Oma Mok, zoals zij werd genoemd, was die nacht blijven logeren in de woning van haar zoon, bij het restaurant, om op haar twee kleinkinderen te passen.

Het moordonderzoek leverde aanvankelijk niets op. In maart 1994 kwamen er tips binnen bij de recherche, over vier van de zes jonge mensen die uiteindelijk voor de zaak werden veroordeeld. Het viertal zou meer op zijn kerfstok hebben en verantwoordelijk zijn voor de overval met dodelijke afloop op het Chinese restaurant. Het daaropvolgende onderzoek mondde uit in de arrestatie van het zestal.

De rechtbank in Breda veroordeelde de drie mannen tot straffen van 12 tot 14 jaar, wegens gekwalificeerde doodslag. In hoger beroep, bij het gerechtshof in Den Bosch, werd dat 10 jaar voor alle drie. De vrouwen werden door rechtbank en hof schuldig bevonden aan medeplichtigheid en kregen straffen van 15 maanden tot 2 jaar, deels voorwaardelijk.

Het waren vooral de bekentenissen van de vrouwen die het dossier tot een ronde zaak maakten. De mannen hebben altijd ontkend. Dat zij het er destijds toch bij lieten zitten en niet verder streden om hun onschuld vastgesteld te zien en te worden vrijgesproken, heeft volgens hun advocaten te maken met het feit dat zij alle vertrouwen in justitie waren verloren.

Bloed dat is gevonden in de keuken van het restaurant blijkt van een Chinese man afkomstig te zijn. Geen van de veroordeelden is van Chinese komaf.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *