‘Zes van Breda’ waarschijnlijk ten onrechte veroordeeld

by • December 18, 2012 • CoolComments (1)1937

Zes van BredaDrie mannen en drie vrouwen zijn in de jaren ’90 hoogstwaarschijnlijk ten onrechte veroordeeld voor de moord op de 56-jarige Chinese ‘oma Mok’ in Breda. De Hoge Raad heeft dinsdag besloten dat de zaak van de zogeheten ‘Zes van Breda’ herzien moet worden.

De veroordeelden hebben hun straf al uitgezeten. De mannen kregen 10 jaar cel opgelegd en kwamen kort voor de eeuwwisseling vrij. De vrouwen werden schuldig bevonden aan medeplichtigheid. De herziening was gevorderd door de procureur-generaal, de adviseur van de Hoge Raad. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat er vermoedelijk sprake is van een rechterlijke dwaling.

De veroordelingen waren gebaseerd op bekentenissen van de drie vrouwen. Een van hen heeft die verklaring later weer ingetrokken. De bekentenissen kunnen niet kloppen. Hernieuwd onderzoek heeft aan het licht gebracht dat twee ooggetuigen, die in de nacht van het misdrijf tegenover het restaurant zaten waar het slachtoffer is gedood, hebben gezegd dat zij niets hebben gezien. Die verklaringen zijn uit het dossier gehouden en waren de rechter destijds dus niet bekend.

Oma Mok werd in 1993 gewurgd in Chinees restaurant Peacock in Breda. Ze was daarvoor ernstig mishandeld; zo wees sectie uit dat de vrouw meerdere gebroken ribben had. Een dag later werd ze gevonden door koks. Mogelijk werd de vrouw het slachtoffer van een roof. De gokkast bleek leeg te zijn en haar sieraden waren verdwenen.

Pin It

Related Posts

One Response to ‘Zes van Breda’ waarschijnlijk ten onrechte veroordeeld

  1. […] | Misdaad, Overige | No comments Het besluit van de Hoge Raad om de zaak tegen de ‘Zes van Breda‘ te heropenen is een „belangrijke eerste stap naar rehabilitatie”. Dat zeiden dinsdag de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *