Het bombardement is een kudtfilm!

by • December 23, 2012 • CoolComments (0)2090

Het BombardementDe film “Het Bombardement“, waarin Jan Smit zijn debuut maakt als acteur is verdomd slecht ontvangen. Al kan Jan Smit weinig aan de kritieken doen. ‘Het spel van Smit is echter het minste probleem’, constateert de website Neerlandsfilmdoek.nl. ‘Maar wat de film echt de das om doet, is het scenario. Het regent clichés: het drama is zo ongeloofwaardig dat het onbedoeld lachwekkend wordt. Funest voor een film die een van de grootste tragedies uit de Nederlandse geschiedenis moet weergeven.’

Filmpjekijken.com sluit zich hier volmondig bij aan. ‘Aan goede bedoelingen geen gebrek’, stelt de recensie. ‘Maar regisseur Ate de Jong en scenarist Paul Ruven hebben het voor elkaar gekregen dat de film vrijwel op alle fronten de plank volkomen mis slaat: onwaarschijnlijke wendingen, pijnlijk houterige dialogen en achterhaald melodrama.’ Ook hier wordt Smit niet het grootste probleem van de film genoemd. ‘Geen enkele acteur komt ongeschonden uit dit debacle.’

Paul Ruven studeerde in 1991 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie en maakte daarna enkele goed bekeken films. Het probleem met Paul Ruven is echter dat hij ook vaak filmbeloftes maakt die hij niet nakomt. Zo zou hij het boek ‘klopjacht op Malika‘ van Jan Libbenga verfilmen. Een verhaal waar “onze” Jacques Smits een prominente rol in zou spelen. Maar dat is niet de enige film die Paul Ruven zou maken, waar je achteraf niks meer van hoort. Het verhaal van Maria Mosterd stond ook op zijn lijstje om verfilmd te worden. Haar boek “Echte mannen eten geen kaas” werd echter nogal ontmaskerd als een boek vol verzinsels. Hendrik Jan Korterink kwam er namelijk achter dat een groot deel van het boek van Maria Mosterd verzonnen was. Vanaf dat moment hoor je Paul Ruven ook niet meer over die film.

Dat Het Bombardement nu geflopt is, zou dus kunnen komen doordat Paul Ruven teveel hooi op zijn vork neemt. Zo kopt het Parool: ‘De Titanic minus het budget, de verbeelding en het talent’. De Amsterdamse krant schrijft verder: ‘Wie nooit een Nederlandse film heeft gezien, zou echt denken dat de tijd hier heeft stilgestaan. Dat Paul Verhoeven nooit films in dit land heeft gemaakt en dat we hier kennelijk geen professionele acteurs in huis hebben’.

Nu.nl doet ook een duit in het zakje: ‘Het is bijna niet te geloven, hoe een boeiend onderwerp als het bombardement zo ten onder kan gaan in ongeloofwaardige scènes, kromme dialogen en half uitgewerkte melodramatische ideetjes. Werkelijk niets raakt of overtuigt’. Ook in België gingen de recensenten naar de film met de Volendamse zanger. ‘Het Bombardement is het ergste wat mij is overkomen’, stelt een journalist van Cobra.be.

Ook Metro ging naar de film. Voorproefje van de recensie die donderdag in de krant staat: ‘Bombardement niet meer dan voetnoot in drama van een oorlogsfilm.’

Dit is dus geen film die wij graag willen zien. We wachten wel op de nieuwe film van Quentin Tarantino, Django Unchained.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *