Pitbull is geen hondenras

by • January 10, 2013 • CoolComments (1)1825

PitbullGod.. Wat worden we hier soms moe van mensen die denken dat ze alles over honden weten en door vooroordelen het prachtige ras der Staffords in een kwaad daglicht zetten. Die mensen noemen zulke honden pitbulls en zeggen tegen iedereen die het horen wil dat het een gevaarlijk ras is. Daar hebben we hier moeite mee. Een pitbull is ten eerste geen ras. Pitbulls zijn honden die gefokt worden door andere honden te kruisen vanwege hun uiterlijke kenmerken. Over het algemeen hebben we het dus over stafford-achtige honden zonder stamboompapieren.

Van 1993 tot 2008 gold in Nederland de Regeling Agressieve Dieren (RAD, bijgenaamd de pitbullwet). Deze regeling werd ingevoerd na een aantal incidenten waarbij kinderen waren doodgebeten. De RAD verbood het fokken van pitbulls. Het houden van pitbulls geboren na 1993 was verboden; het houden van oudere pitbulls mocht slechts als ze gemuilkorfd waren, kort aangelijnd, en gecastreerd.

Op grond van uiterlijke kenmerken werd beoordeeld of een hond op een pitbull leek, in het kort: schofthoogte 35-50 cm, krachtig en gespierd uiterlijk, een vierkante kop, kortharig, en een spits toelopende staart. Een hond met die kenmerken werd in beslag genomen tenzij de hond een geldige FCI stamboom had. Om voor een stamboom in aanmerking te komen moeten bij de Amerikaanse Staffordshireterriƫr beide ouderdieren een MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) met positief resultaat hebben afgelegd, de Staffordshire Bull Terrier, de kleinere variant kan wel gewoon een stamboom krijgen zonder verdere regelgeving. Daar vijftien jaar na de invoering van de RAD werd geconstateerd dat het aantal bijtincidenten niet was verminderd en het vaak niet 100% duidelijk is om wat voor een type hond het gaat, is deze regeling in juni 2008 afgeschaft.

De regeling was sowieso waardeloos omdat in Nederland een Golden Retriever nog vaker mensen bijt dan een Stafford/pitbull. Dus wat ons betreft mogen mensen wel eens stoppen met het gebruik van het woord pitbull als we het hebben over Staffords. Staffords zijn namelijk de meest trouwe en loyale honden die er te vinden zijn. Ze hebben een consequente opvoeding nodig en als je ze die niet kan bieden, dan lopen ze zo over je heen. Als je die consequente opvoeding wel kunt bieden dan heb je er een vriend bij die zijn leven voor je zou geven. Mensen die hun Stafford niet de baas zijn en hun soms wat dominante houding niet corrigeren, dragen bij aan de slechte beeldvorming van deze honden. Sommige mensen zijn geen hond waard, maar dat wil niet zeggen dat mensen die wel goed voor hun hond zijn ook maar met de nek aangekeken moeten worden op straat. Vooroordelen hebben we allemaal wel eens, maar leer een hondenras eerst eens goed kennen voordat je een mening geeft of dingen roept. Daarmee help je het Staffordras meer dan met inhoudsloos gezwam. Want: Een stafford is geen pitbull!

Pin It

Related Posts

One Response to Pitbull is geen hondenras

  1. Robin says:

    Ik heb helemaal niks tegen Staffords. Ik ben er vaker een tegengekomen waar ik lekker mee kon dollen. Het zijn inderdaad zeer lieve en loyale honden, mits ze goed worden opgevoed. Maar dat geldt in principe voor elk ras. Ik heb een Cane Corso en daar moet je ook goed boven staan. Honden zijn van nature niet vals. Ze worden vaak vals gemaakt door mensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *