Wie is de Mol?

by • January 13, 2013 • CoolComments (5)2153

Wie is de molZo, de feestdagen zijn voorbij. Veel mensen hadden er al een tijd naar uitgekeken, die zogenaamde gemaakte gezelligheid, en nu het net januari is hoor je diezelfde mensen alleen maar roepen; ‘Goh ik ben blij dat het voorbij is, en dat het normale leven weer begonnen is.’ Zelf ben ik ook blij dat het weer januari is. Want als het januari is dan begint mijn favoriete programma weer.

Tien zichzelf bekende Nederlander noemende mensen spelen in Zuid-Afrika het mooiste spel van de Nederlandse televisie. Wie is de Mol? Ewout, Carolien, Joep, Paulien, Tim, Daniel, Janine, Kees, Tania en Zarayda zijn dit jaar de kandidaten. Ewout was de eerste die afviel. Dat was dus een snel retourtje voor hem. Je moet je dan echt een loser voelen. Een soort seriemoordenaar die na zijn eerste moord al opgepakt wordt, zo’n gevoel moet het zijn.

Voordat het programma begon kende ik maar twee van de tien bekende Nederlanders. Navraag bij vrienden stelde mij gerust. Nee, ik had niet drie jaar onder een steen gelegen, het lag niet aan mij. De meesten bij wie ik navraag deed kwamen ook niet verder dan drie of vier. Maar als echte molfan, wat ik ben, zijn het tijdens, en na het programma wel bekende Nederlanders voor mij.

Zodra de werkklok op donderdag tegen het einde loopt begint het al te kriebelen bij me. Snel naar huis toe. Even in bad, eten en op mollenjacht. Mijn vrouw en ik hebben ons mollenboekje al bijna helemaal volstaan met hints die de programmamakers er elk jaar instoppen. Hints die zo gemonteerd zijn dat iedereen verdacht is. We kijken pas na de ontknoping in elkaars boekje (denkt mijn vrouw) en kronen dan de mollenvanger van het jaar, wie er ook wint, er hoort een flesje C1000 huiswijn bij tijdens de uitreiking.

Het leuke van de mol is dat als je alle afleveringen eenmaal gezien hebt, je alles hebt meegemaakt. Van bungee jumpen met sterren tot en met rennen, hints of geheime afspraken met sterren. Alles gebeurt in dit programma. Zelfs ‘herken de (ontdoopte) homo’! Dus niet alleen van een duikplank af op je lip landen, of schaatsen. Het is een soort alles in één pakket.
Het enige nadeel van Wie is de mol is de uitzendtijd. Begin januari tot ergens in maart. Ondanks het feit dat Wie is de Mol het beste Nederlandse programma is, zullen ze nooit de TV ster winnen. Half Nederland is het tijdens de verkiezing van de ring alweer vergeten, en kijken vertederd naar een uitgemolken talenten show waar kinderen die nog niet eens in de buurt van de pubertijd zijn, liedjes staan te zingen op aandringen van paps en mams. Die op deze manier willen bewijzen dat hun kind de beste is, en alleen maar meedoet omdat hij of zij dat zelf graag wil. Het heeft niets te maken met de honderden uren zangles die terugverdiend moet worden.

Inmiddels heb ik natuurlijk al lang in de gaten wie de mol dit seizoen is. Ik mag wel zeggen dat ik een professionele mollenjager ben. Niet dat ik het ooit een keer goed had voor de finale uitzending, maar als de deelnemers beweren bekende Nederlanders te zijn, dan kan ik beweren een professionele mollenjager te zijn. Het kan bijna niet anders dan dat Tim dit seizoen de mol is. Het leuke van de mol is dat iedereen een andere verdachte heeft. Nog mooier is de tunnelvisie die dan ontstaat. Zoals mijn tunnelvisie die mij elk jaar weer teleurstelt. Ook sluit ik ieder seizoen een weddenschap af met collega’s wie de mol is. Kost me standaard een doos negerzoenen per jaar.

Hoe dan ook, de komende weken ben ik zoet, het houdt me van de straat af. Zelfs een feestje in Haren zal ik hiervoor afzeggen. Of een afspraak bij een neuroloog , met de nadruk op loog, in Duitsland.

Pin It

Related Posts

5 Responses to Wie is de Mol?

 1. Mieke Schepens says:

  Leuk geschreven, Johan !

 2. htjohan1000 says:

  Dank je wel Mieke.

 3. Giel says:

  Toch zijn deze BN-ers mensen van een iets andere orde dan de categorie Britt en Barbie en alles wat er bij SBS voorbijschaatst of van de duikplank afspringt. Ik kende er een of twee helemaal niet, maar de meeste toch wel, of in ieder geval van naam. Ik wil niet flauw doen, maar hier zitten toch een paar mensen bij die je wel zou kunnen kennen als je een iets breder referentiekader hebt dan de commerciele zenders…

  • htjohan1000 says:

   Wat leuk voor je dat jij de meeste wel kende. Hulde! Helaas was dat bij mij niet het geval. Zoals geschreven, ik kwam niet verder dan drie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *