Beetje sneeuw en Nederland ligt plat

by • January 15, 2013 • CoolComments (0)2000

sneeuwJa hoor, de winter is dan eindelijk daar. Althans de weermannen (en -vrouwen) roepen weer van alles. Wel een weeralarm, geen weeralarm. Ook de NS past bij voorbaat al zijn dienstregeling aan, want stel je voor de wissels bevriezen want vooruit denken is moeilijk en heel forenzenland komt vast te staan door het falen van de NS.

Ik snap het niet. Waarom is het in Nederland altijd meteen een enorme chaos als er een klein beetje sneeuw valt en loopt alles in het honderd, terwijl je nooit wat hoort over chaos door sneeuw in Alaska, Oostenrijk of where ever? Daar ligt verdomme praktisch het hele jaar door sneeuw.  En dan niet, zoals bij ons, een schamele 8 cm, maar daar ligt gemiddeld zo´n 20 cm als het niet meer is. De enige keer dat er in Oostenrijk geen treinen rijden is wanneer er lawinegevaar is. Tja, dat lijkt me niet meer dan logisch.

De NS vindt het schijnbaar nogal moeilijk om vooruit te denken. De KNMI kondigt aan wat er kan gaan vallen aan witte vlokken en in plaats van dat ze maatregelen gaan nemen door te strooien of de wissels beter te onderhouden, schieten ze in de stress en passen ze alleen de dienstregeling aan. Alsof dat helpt! De Nederlandse Spoorwegen zou eens als bedrijfsuitje naar Siberië, Lapland of Alaska moeten gaan. Daar schijnen de treinreizen door het winterlandschap zelfs spectaculair te zijn. En als ze daar dan toch zijn, kunnen ze meteen een vergadering ertegenaan gooien en eens in overleg gaan met het spoorbeheer in die desbetreffende streken en advies inwinnen over hoe zíj het doen. Misschien dat ze dan wel een keer hun eigen doelstelling behalen door op tijd te rijden. Met de overheid is afgesproken dat 93% van alle treinen op tijd moet rijden. Dat mislukte in December 2012 al en toen viel er amper sneeuw. Dikke faal, NS.

En dan de files… Maar liefst meer dan 1000 kilometer file stond er vanmorgen op de Nederlandse snelwegen. Heus, er zal gestrooid zijn en sneeuwschuivers zullen hun uiterste best hebben gedaan én het kan ook zomaar nog liggen aan de angsthazen automobilisten, maar 1000 kilometer?? Echt?? En dan te bedenken dat, toen ik naar buiten keek vanmorgen hier in het hoge noorden, amper een sneeuwvlokje zag liggen.
Nou goed, ik zou niet weten waar het aan ligt. Ik neem nog maar een lekkere kop hete choco en ga een feestje vieren dat we als land zijnde weer een record op file-gebied hebben. Het is winter. Brrrr!

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *