Hutspot

by • January 16, 2013 • CoolComments (3)1815

HutspotAl teletekstend en surfend op nu.nl ben ik op zoek naar een onderwerp voor deze column. Nu kan ik er ook voor kiezen om hier neer te zetten wat me te binnen schiet, maar dan wordt het een vrij ranzige column. Ik kan maar beter een goed verhaal neerzetten. En ja, ook deze column gaat over het weer.

Inmiddels is het winter geworden in ons koude kikkerlandje. Hier en daar zie je van die sneue vijftigers voorbij lopen die denken dat ze hip zijn. Dat denken ze omdat ze hun oude vertrouwde wollen muts met de geweldige tekst ‘koud he’ op hun kalende kop hebben. Die muts was hip eind jaren tachtig, maar tegenwoordig wil je er toch niet doodgevroren in gevonden worden? Die mannen moeten wel óf straatarm óf vrijgezel óf een combinatie van die twee zijn. Een beetje vrouw grijpt namelijk in als je als man zo naar buiten wil gaan.

Nu het broeikaseffect zichzelf in de koelkast heeft gezet werden we ook getroffen door veel sneeuw in de afgelopen week. Ik ben altijd vrolijk als het sneeuwt. Als er sneeuw ligt dan ben ik weer eventjes dat kind van negen, letterlijk en figuurlijk. Want autorijden gaat net zo goed als toen ik negen was, ik glijd alle kanten uit zonder winterbanden. Nee, onder mijn KIA zitten normale banden, maar dan zonder profiel. Voor mij is het ook crisis. Ook heb ik de hele dag zin om een sneeuwpop te maken. Overal steek ik wortels in, niet alleen bij zijn denkbeeldige neus, nee overal (ik zie je denken viespeuk!).Voor de sneeuwpop heeft het geen toegevoegde waarde, maar voor mij wel. Als de vrouw thuiskomt en de winterwortels zijn weg, wens ik haar veel succes met het maken van die smerige hutspot. Echt, steek die winterpeen maar in je, ach je weet wel. Mocht je het niet weten, vraag het even aan Albert Verlinde.

Zodra er twee sneeuwvlokken zijn gevallen is het overal paniek op de weg. Lekker in de file naar je werk toe. Niet alleen omdat iedereen opeens niet meer harder rijdt dan 40, maar ook omdat de mensen die normaal met de trein gaan, ook de auto instappen. Dat noem ik nou een slechte wissel. Dat doen ze omdat hun trein niet meer rijdt. Rijdt die wel dan is hij te laat, dan maar in de file staan, even het broeikaseffect wakker schudden. Alle beetjes CO2 helpen. Voor mij hoeft het niet al die kou, ik zet in op het broeikaseffect. Dan maar een stijgende zeespiegel. Liever tot mijn enkels in lauw water dan uit pure overlevingsdrang mijn ‘koud he’ muts op.

Toen het voor de kerst een keer sneeuwde hadden we een weeralarm, het bleek loos te zijn. Afgelopen week heb ik niemand gehoord over een weeralarm. Ik denk dat de KNMI mensen ook gewoon in de recordfile van over de duizend kilometer stonden opgesteld.

De echte waaghalzen stonden maandag al op het ijs. Lekker schaatsen over flinterdun ijs. Gewapend met touwen en ijsbrekers voor het geval ze ongepland toch een stukje over de bodem van het meertje moeten modderklunen, of een andere ongelukkige collega die te water is geraakt eruit te trekken. Mij zal je daar niet zien. Zolang de elfsteden heren nog niet bij elkaar zijn geweest begeef ik me niet op ijs. En dan bedoel ik niet het samen komen om van het gezeik thuis af te zijn, en stiekem aan de kruidenbitter te zitten. Om vervolgens na borrel nummer zeven de oeroude grap te maken: “doe de deur eens dicht, het tocht.” Nee, als ik het ijs opga is het pas als er echt gepraat wordt over een eventuele tocht. Zou de Elfstedenkoorts al beginnen? Dat kan bijna niet anders. Zodra het gaat vriezen gaan Friezen meteen los. Gaan we Erben Wennemars weer zien? Zal hij dit keer zijn emoties in bedwang kunnen houden als de tocht niet doorgaat, of wordt het weer Erben Weenenmars? Inmiddels zal de Elfstedenkoorts langzaam groeien, maar wel sneller dan het ijs. Want sneeuw op het ijs is een crime. Gelukkig kunnen de jongens van defensie dan ook weer eens aan de slag.

Pin It

Related Posts

3 Responses to Hutspot

  1. Mieke Schepens says:

    Gelukkig heb je gekozen voor “niet ranzig” . Leuk om te lezen, Johan !

  2. Renate Oord says:

    hij is leuk! wilde m graag delen via Twitter, maar krijg het niet voor elkaar :S hij blijft maar zeggen dat het slechts enkele ogenblikken duurt… erg irritant :S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *