België: Reizen met Fyra ist verboten

by • January 18, 2013 • CoolComments (0)1838

België: Reizen met Fyra ist verbotenEn ja hoor. Er is weer een nieuwe deel in de soap dat ‘Goede Fyra Slechte Fyra’ heet. Je. Verwacht. Het. Niet. De hogesnelheidsfaaltrein tussen Amsterdam en Brussel kampt al een lange tijd met problemen. En de Belgen constateren dat dus ook. Vanaf heden is reizen met de Fyra in België hartstikke verboden. Het verbod wordt pas in de prullenmand geflikkerd als de NMBS (Belgische Spoorwegen) kan aantonen dat de treinen weer betrouwbaar zijn.

En terecht natuurlijk. De treindienst heeft continu last van vertragingen en uitval. Je zou er bijna zelf haaruitval van krijgen. Maar sinds dat de temperaturen onder de nul graden zijn gedoken kampen de treinen nu met een extra probleem. het plaatwerk van een aantal treinen is beschadigd door grote ijsblokken. Het is toch wat. Willen de Belgische en Nederlandse treinbedrijven de verbinding weer opstarten, dan dienen ze eerst een rapport op te stellen waarin blijkt wat de oorzaak is van het defect raken van de treinen. Daarna bepaalt de toezichthouder of de Fyra weer welkom is op Belgisch grondgebied.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV vermoedt dat het rijverbod kan leiden tot intrekking van de HSL-concessie, het slopen van NS Hispeed en wellicht de komst van een nieuwe vervoerder die wél in staat is de reiziger een fatsoenlijk product te bieden. Nederlandse en Belgische parlementariërs zijn de problemen met de Fyra meer dan beu. Ze willen een hoorzitting houden over het continu falen van de treindienst. Het voorstel is afkomstig van de voorzitter van de Belgische Kamercommissie, Sabien Lahaye-Battheu. Ze zegt in de Belgische krant De Standaard dat hoog tijd is dat de NS en NMBS op het matje worden geroepen om verantwoording af te leggen. “Wij zouden graag van alle betrokkenen horen hoe ze de problemen zullen oplossen, hoe snel en of ze aan alternatieven denken.”

De Belgische regeringspartij CD&V wil dat er zolang dat de Fyra niet rijdt, dat er een extra pendeltrein tussen Antwerpen en Roosendaal zal tuffen. De bijhorende rekening moet dan door de Fyra voldaan worden. Ook de Hollandse Kamercommissie wil dat er een gezamenlijke zitting plaats gaat vinden. Duco Hoogland van de PvdA zegt dat de huidige situatie met de Fyra knudde en dat er daar wel iets aan gedaan moet worden. Goh… daar wordt er ook een wakker. De faaltreindienst is deze week uit de dienstregeling geschopt. De trein rijdt niet omdat , zoals eerder vermeld, het plaatwerk beschadigd is door ijsblokken. Dit is dus nu al de grootste spoorfaal uit de geschiedenis. De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt pas sinds 9 december. Wil je toch snel naar Brussel via de HSL? Dan dien je met de Thalys te reizen. Reizigers zonder haast kunnen op station Roosendaal overstappen op de stoptrein naar Antwerpen-Centraal. Daar kan je vervolgens overstappen op de intercity naar Brussel.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *