Een culinaire terugblik: het menu van de tweede eedaflegging van Abraham Lincoln

by • January 19, 2013 • CoolComments (1)1765

Binnen enkele dagen kan de wereld zich terug vergapen aan de tweede inauguratie in Washington, D.C. van President Obama. Het feest comité van het Witte Huis zal zich terug in de naad werken om alles feilloos en met de nodige grandeur te laten verlopen. In plaats van op de feiten voor te lopen nemen we een kijkje op een illustere voorganger die het de laatste tijden figuurlijk erg goed doet in de bioscoop. Twee dagen na de officiële eedaflegging gaf Abraham Lincoln zijn inauguratiebal op de 6de maart 1865.

Meer dan 4.000 gasten betaalden een inkomticket van 10$ en dansten traditionele quadrilles in de Officie Patent Building in de Amerikaanse hoofdstad. Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld het moment dat Abraham Lincoln samen met zijn echtgenote de geïmproviseerde balzaal betrad. De grote gestalte van de president was elegant in zijn zwarte smoking met witte handschoenen. Zijn echtgenote schitterde in een satijnen kleed. Het feest kende een absolute climax om middernacht toen er werd aangeschoven aan een rijkelijk buffet.


De tafel was meer dan 76 meter lang en was versierd met kalkoen, oesters, kreeften, gerookte ham, kalfsvlees en roast beef en ontelbare gebakken en rijkelijk versierde taarten. De uitgehongerde gasten bestormden de tafel en de etiquette ging ietwat verloren in de drukte van de avond. In minder dan een uur was de volledige tafel opgesoupeerd. Een reporter aanwezig beschreef het zelf als een orgie van vraatzucht. De imposante vloer droeg de littekens van talrijke voedselresten en saus- en drankvlekken.
De originele menukaart is bewaard gebleven in de Nationale Bibliotheek van het Amerikaanse congres en geeft een goed inzicht aan de eetgewoonten in de negentiende eeuw. De trend overgewaaid uit Frankrijk van restaurant keuken werd duidelijk geïmiteerd in de Amerikaanse hoofdstad. Deze menukaart is van onschatbare historische waarde om een geslaagde terugblik te krijgen op de gewoontes en zeden in het Amerika van Lincoln. Of enig gerecht nu nog op het menu zal staan bij Obama is een andere vraag.

Thalmaray

Pin It

Related Posts

One Response to Een culinaire terugblik: het menu van de tweede eedaflegging van Abraham Lincoln

  1. Luci Fall says:

    Toe maar, ze hielden wel van een vorkje prikken daar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *