Mart Smeets

by • January 23, 2013 • CoolComments (3)2259

Mart SmeetsHet is tegenwoordig mode om een hekel te hebben aan Mart Smeets. Volgens mij ben ik nog één van de weinigen die graag naar zijn commentaar kijk, en luister. Geen idee waar die hetze tegen Mart vandaan komt. Persoonlijk vind ik hem de beste in zijn vak. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik.

Mart is een vakman pur sang. Zijn kennis over wielrennen, basketbal en schaatsen is subliem. Nergens in Nederland vind je een persoon die beter verslag kan geven tijdens een samenvatting of live uitzending van deze sporten. Dus als Mart er binnenkort mee stopt zal ik hem missen op de TV.

Mart heeft ook onze taal verrijkt. Verschillende uitspraken van Mart zal ik hier plaatsen:
“Met het bord op schoot” voor de voetbalsamenvattingen.
“In de boeken” voor een nieuw wereldrecord.
“Het snot voor de ogen rijden” als je als wielrenner diep gaat.
“We schrijven, plaats, jaartal” meestal tijdens het begin van een uitzending, of bij een record.
“Kijk daar gaat hij, tiktiktik” bij een demarrage
En zo zijn er tientallen voorbeelden van Smeetsiaans, Johan Cruijff kan er nog iets van leren.

Veel mensen lopen hem af te zeiken omdat hij te dominant aanwezig zou zijn tijdens interviews met renners of schaatsers, maar een goede interviewer moet er toch bovenop zitten? Het enige probleem dat Mart wel heeft, is hetzelfde probleem als mooie meiden hebben, hij weet dat hij de beste is, en steekt dat niet onder stoelen of banken. Net zoals die meiden weten dat je ze toch wel knap vindt, wat ze ook doen.

Ik vind het wel enorm cru dat nu zelfs Lance Armstrong probeert om Mart belachelijk te maken door nu pas toe te geven dat hij jarenlang geprobeerd heeft om zijn van kanker genezen lichaam te verzieken met allerlei middelen om iets sneller over een berg te fietsen. Lance doet gewoon met half Nederland mee om Mart zwart te maken. Heel de wereld voorliegen om meneer Smeets na jaren alsnog belachelijk te maken, of heeft Lance een andere reden gehad?

In Nederland, of beter gezegd Frankrijk is elk jaar een benefiet(s)actie om zoveel mogelijk geld binnen te halen tegen de ziekte die Lance overwonnen heeft. De Alpe d’HuZes heet dat. Mensen proberen dan om zes keer achter elkaar deze berg op te fietsen, zonder epo, om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker. Het kan bijna niet anders of Lance was hun grote voorbeeld, en dan hoor je zoiets over de fietslegende. Lance moet zich kapot schamen.

Mart was een van de weinigen die geloofde in Lance zijn onschuld. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven. De Lance factor. Inmiddels heeft Oprah zich ermee bemoeid. Iedereen weet hoe dit is afgelopen. Een klap voor de wielersport, en een klap voor Mart. Nu Lance ontmaskerd is als junk zal Mart wel bij zichzelf ten rade gaan of hij überhaupt nog iets te maken wil hebben met de wielersport. Want Mart laat zich niet graag voorliegen. Ik hoop dat Mart besluit om door te gaan, want elk jaar kijk ik graag naar de Tour en zijn avonduitzending, waarin vaak interessante gasten onderbroken worden door de keizer van de Nederlandse TV.

Er vanuit gaande dat tachtig procent van Nederland inmiddels meedoet met de hype “ ik heb een hekel aan Mart Smeets” en er zelfs een facebook pagina tegen Mart Smeets is, met bijna 3.300 vind ik leuks, neem ik het voor hem op in deze column. Mart is een held en beste meneer Wilders, kom alsjeblieft niet met een Mart Smeets meldpunt.

Mocht jij bij de ‘ik heb opeens een hekel aan Mart Smeets club’ horen, bedenk dan wel dat je waarschijnlijk zelf de oorzaak bent dat Mart (hopelijk) nog een paar jaar op TV zal zijn. Want ook al ben je ergens de beste in, ook Meneer Smeets (ik mag meneer zeggen) moet werken tot zijn 67ste jaar. Dus heb jij op de PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SGP, CU of het CDA gestemd dan heb je het recht niet om een hekel te hebben aan een man die slechts zijn werk doet, omdat hij moet!

Pin It

Related Posts

3 Responses to Mart Smeets

  1. Amai says:

    De Mart is, als ik dat mag zeggen, een zwart-wit-denker, die etaleert dat ie zwart-wit denkt. Bovendien is het vaak nog lang onrustig na zijn zoveelste praatje. Hoe je het ook ziet, je kunt voor of tegen hem zijn, het zal hem worst wezen, een hele grote worst van die beroemde slager uit Oss, die Jan-met-dekorte-achternaam.
    Ons gewone Nederlanders, worden soms niet goed van zijn ingewikkelde kromme tenen-citaten, hoewel soms wel formidabel. De huiskamervraag: wie is de Mart eigenlijk ? Heeft hij zelf soms altijd epo gebruikt voor die urenlange Tour-uitzendingen ? mag ik dat zeggen ? Hij lulde zich vaak het snot voor de ogen, maar het leek altijd met twee vingers in de neus te gaan. En we schrijven het met potlood: hij boog zijn hoofd diep voor Armstrong, terwijl daar op een gewone fiets geen reden toe was. Ja, “ze reden vies hard”, krijgt nu opeens een heel andere betekenis. Ze oogden allemaal nog lang “fris” , senk joe.

  2. Amai says:

    Nog even serieus: ik vind dat ook onderzocht moet worden in hoeverre Smeets, Nelissen en consorten belangeloos stonden in hun commentaar en hun interviews. Of maakten zij, via bv. zwijggeld, deel uit van de omerta, de zwijgende wielrennerskliek, bestaande uit ten minste: renners, doktoren, ploegleiders, soigneurs, sponsors en dopingartsen. Moeten aan dit rijtje ook journalisten worden toegevoegd ? Zo ja, wie dan ? Danny Nelissen, die altijd al voor het grote geld ging, is wat mij betreft een kanshebber, evenals Smeets met zijn glad verlopende Armstrong-interviews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *