Mysterieuze witte substantie op graf Willem van Oranje

by • January 23, 2013 • CoolComments (0)1556

Willem van OranjeSinds enkele weken wordt het graf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk van Delft bedreigd door een mysterieuze witte substantie. De witte spetters lijken het marmer aan te tasten. De beheerders van het monument dachten in eerste instantie dat het ging om vleermuizenpoep, maar na onderzoek blijkt dat er geen vleermuizen in het monument te vinden zijn. Om erachter te komen wat de substantie kan zijn, worden de druppels nu opgevangen op een glazen plaat. “In samenspraak met TNO gaan we de precieze samenstelling van de substantie onderzoeken. Pas als we die resultaten hebben, weten we hoe we het marmer schoon moeten maken”, aldus de beheerders.

Het graf van Willem van Oranje, waar jaarlijks zo´n 300.000 bezoekers op afkomen,  is al eens eerder beschadigd geraakt. Het marmer dreigde toen te vergruizen door zoutkristallen. Eerst dacht men dat de vlekken waren ontstaan door het gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen. Uit onderzoek bleek later dat het zout afkomstig was uit de mortel en baksteen van het monument zelf. Het praalgraf is tussen 1996 en 2001 toen ook grondig gerestaureerd.

Nu blijft de vraag wat die vage witte substantie deze keer is…

 

 

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *