Eigen bijdrage in de zorg nekt ouderen

by • January 24, 2013 • CoolComments (3)2448

eigen bijdrageArgh! Ik heb mezelf weer eens flink kwaad lopen maken deze morgen. Terwijl ik rustig aan de koffie zat en naar het nieuws zat te kijken, kwam het bericht over de eigen bijdrage van ouderen met spaargeld mijn huiskamer binnen. De overheid bezuinigt, dus worden de oudere – altijd hard werkende – mensen die nu zorg nodig hebben flink gekort. Niet een klein beetje. Nee, ze mogen krom gaan liggen.

Wie in een bejaardenhuis of andere awbz-instelling zit, moet een eigen bijdrage betalen. Ok, die moet iedereen betalen. Ook als je niet in een zorginstelling verblijft. Zo´n eigen bijdrage voor ouderen wordt gebaseerd op het inkomen. Sinds dit jaar tellen het spaargeld en beleggingen mee bij het inkomen. Van het vermogen telt 8 procent mee, de maximale eigen bijdrage voor de ouderen in de zorg  is 2000 euro per maand. Hallo?!?! 2000 (!!!) fokken euro´s?!?! Per maand?!?! Doe toch verdomme eens normaal man!

De mensen die in een zorginstelling verblijven, hebben er echt niet om gevraagd. Zij zouden vast en zeker allemaal het liefst gewoon gezond en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Je hebt nou eenmaal je gezondheid niet voor het kiezen. Dan heb je dus je hele leven keihard gewerkt en de mogelijkheid gehad om te sparen, zodat je op je oude dag kunt gaan genieten. Voor zover je het nog genieten kunt noemen als je gezondheid achteruit klettert, maar ok. Je hebt netjes elke keer een beetje opzij gezet om zo zorgeloos mogelijk richting de dood kunt gaan leven. Niet dus, want als je zo slim was geweest keihard te sparen, zodat je kunt gaan leven wanneer je niet meer hoeft te werken, mag je nu alles gaan inleveren.

Ik kan me daar zo boos over maken! Ook vraag ik mezelf meteen af wat de toekomst nog allemaal voor narigheid gaat brengen. De hele economie ligt op zijn gat, de werkeloosheid is hoger dan ooit, de koopkracht daalt en iedereen moet inleveren. Althans, degenen die geraakt worden door de bezuinigingen staan al onderaan de voedselketen en voor hen blijft het vechten tegen de bierkaai. En het leven zou leuk moeten zijn? Ik zie het niet meer hoor. Wat is er leuk om je uit de naad te werken en met je verdiensten niets te kunnen doen behalve inleveren? Werken om te leven, is inmiddels omgedraaid naar we leven om te werken voor de overheid.

Fok dat!

Pin It

Related Posts

3 Responses to Eigen bijdrage in de zorg nekt ouderen

  1. Helemaal mee eens meet Miss Mar! Het is schandalig. Zou die VOC mentaliteit ooit verdwijnen?

  2. Yvonne Schrader says:

    Het wordt triester en triester in Nederland.

  3. aow 2013 says:

    Tja, en dan ook nog eens de Aow die in 2013 weer een stuk minder is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *