PvdA: Oprotten met die 500 euro-biljetten

by • January 28, 2013 • CoolComments (0)1906

PvdA: Oprotten met die 500 euro-biljettenDe PvdA wil het dat het bankbiljet van 500 euro af wordt geschaft. De partij stelt maandag in de Telegraaf dat het biljet voornamelijk wordt gebruikt in het criminele circuit. Daarbij heeft dezelfde partij minister van Financiën meneertje Dijsselbloem (PvdA) om zich bij de ECB hard te maken om de waardevolle biljetten de prullenbak in te bonjouren.

“Het vijfhonderdeurobiljet dreigt een internationale drugsvaluta te worden. Straks gebruiken ze het in Zuid-Amerika vaker dan in Nederland”, beweert PvdA-kamerlid Henk Nijboer in de wakkere krant. “De ECB is geen wisselkantoor voor criminelen. Geld dat niemand gebruikt om mee te betalen, is geen betaalmiddel.” In de Verenigde Staten zijn biljetten met een hoge waarde al langer afgeschaft. Dat is mede gedaan om crimineel gebruik tegen te gaan. In Canada werd het biljet van duizend dollar weggedaan na adviezen over corruptie- en misdaadbestrijding.

Ook Groot-Brittannië steekt zijn middelvinger op naar het biljet van 500 euro. Daar wordt geld al langer niet meer omgewisseld naar de paarse eurobriefjes. Uit Brits onderzoek bleek dat maar liefst negentig procent van de briefjes werd gebruikt voor criminele doeleinden. Bij de invoering van de Euro waren vooral onze oosterburen enthousiast over een hoog eurobiljet. Het zou het vertrouwen in de euro een enorme boost geven.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *