Zangvereniging Mastreechter Staar bestaat uit drankorgels

by • January 28, 2013 • CoolComments (1)1534

Zangvereniging

Foto: Frits Widdershoven

Een Zangvereniging.. Wij dachten altijd dat daar alleen streng Christelijke koekwauzen en mentaal zwakke mannen bij zaten. Niks is minder waar volgens oud-wethouder en voormalig loco-burgemeester van Maastricht Jean Jacobs. Hij is namelijk opgestapt als president van een van de beroemdste mannenkoren van Nederland. “Ze komen niet opdagen bij repetities en zien het vooral als een plek om veel alcohol te nuttigen”.

De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar (Mastreechter Staar betekent: Ster van Maastricht) is een in de negentiende eeuw opgericht mannenkoor uit Maastricht, met een uitgebreid repertoire van klassieke en religieuze werken, opera’s, operettes, musicals en volksmelodie├źn. Een alom bekend stuk (uit 1959) van het koor is de “Twaalf Rovers”. Tegenwoordig is het koor niet te motiveren. “Als zaken als discipline en concentratie afgedwongen moeten worden is er geen houden meer aan”, zo verklaart Jean Jacobs. Jacobs hoopte nog dat er het een en ander kon gaan veranderen bij de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, zo vroeg hij het bestuur. Aanvankelijk stonden ze achter hem maar uiteindelijk stond de meerderheid achter het koor.

De oud-wethouder moest bij zijn aantreden in 2010 het koor verjongen en het toekomstbestendig maken. Dat is deels gelukt. Tegenwoordig zuipen de koorleden als een stel jonge studenten, maar of dat goed is voor de toekomst is nog maar de vraag.

Pin It

Related Posts

One Response to Zangvereniging Mastreechter Staar bestaat uit drankorgels

  1. Anonymous says:

    Jean Jacobs , is dat een leider of een lijder?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *