Krantenlopers zwaar gedupeerd door bezuinigingen

by • February 7, 2013 • CoolComments (0)1607


Economische crisis, wie heeft er tegenwoordig niet mee te maken? De recessie is inmiddels ook aangekomen bij de krantenlopers en diverse depothouders. Ik ben zelf actief als bezorger in Ter Aar sinds 10 augustus 2009, maar daar komt 15 april 2013 een eind aan. Alle bezorgers van de Telegraaf, Leidsch Dagblad en Alphen.cc zijn per die datum ontslagen.

Ter Aar is niet het enige dorp die getroffen wordt door de recessie wat de krantenbezorgers betreft. Meerdere dorpen en steden zijn al bezig met de bezuinigingen. In mijn geval is het zo dat alles onder één depothouder gaat. Waar eerst de Telegraaf, Leidsch Dagblad en Alphen.cc gescheiden waren van kranten als het AD, Volkskrant, Trouw et cetera, zullen deze nu samen gaan. Dit betekent dat ook mijn depothouder op non-actief wordt gesteld.

Hierdoor zullen automatisch ook de bezorgers ontslagen worden, waaronder ik. Nu is het zo dat ik me moet opgeven, als ik wil, bij de andere depothouder. Maar het is nog de vraag of deze akkoord gaat, en zo ja, dan zal ik 9 verschillende kranten gaan bezorgen. Daarbij moet ik ze zelf ook nog insteken. Wat veel meer tijd gaat kosten. Om het dan nog niet te hebben over de hoeveelheid kranten die ik dan moet gaan bezorgen.

Verdiensten                
Het bezuinigen houdt niet alleen in dat alles bij elkaar wordt gedaan. Het betekent ook dat ik veel minder zal gaan verdienen. Momenteel mag ik niet klagen met circa €285,- per maand. Ondanks dat ik meer moeite zou moeten doen, veel meer kranten moet bezorgen en er veel langer over doe, zal het salaris flink dalen. Het exacte bedrag is mij nog niet bekend, maar als ik het zo hoor ben ik niet van plan om er op in te gaan.

Kortom ik moet dus op zoek naar een nieuwe baan. Een baan die ik na school en/of in het weekend zou moeten doen, wat ik tot op heden nog niet heb hoeven doen. Kranten lopen was altijd makkelijk. Gewoon wat vroeger opstaan om wat brievenbussen aan hun ontbijt te voorzien, om vervolgens door naar school te gaan. Na school had ik dan genoeg vrije tijd om wat voor mezelf te doen. Daarbij verdiende het ook nog lekker, al zeg ik het zelf.

Geen extraatje
Ik wist dat de Telegraaf zich al bezig hield met bezuinigingen, gezien het Alphen.cc (valt onder de Telegraaf) van 4 bezorgdagen in de week naar 3 dagen is gegaan. Dat het mijn ontslag zou betekenen had ik niet verwacht. Ondanks dat, hoef ik niet op een extraatje te rekenen. Wel krijg ik een halve maand vooruit betaald. Een presentje voor mijn bezorgprestaties en/of afscheidscadeau zit er helaas niet in.

Het is niet anders. Ik ben al vast aan het oriënteren op een ander baantje. Het is immers van belang dat ik blijf verdienen, want met een studiefinanciering alleen (die in de toekomst overgaat naar een ‘sociale lening’) red ik het niet.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *