Ook de dood van Anass Aouragh zal het pesten niet stoppen

by • February 9, 2013 • CoolComments (4)2136

Anass AouraghPesten, treiteren en vernederen komt in alle lagen van de samenleving voor. Na Amanda Todd en Tim Ribberink zou nu de 13-jarige Anass Aouragh zelfmoord hebben gepleegd omdat hij de druk van de dagelijkse pesterijen niet meer aan kon. Telkens als er een pestslachtoffer zelfmoord pleegt laaien de discussies in de media weer op. Pesten moet stoppen is dan de algemene boodschap. Scholen gooien er weer wat projecten tegenaan en enkele weken later hoor je er niemand meer over. Toch stopt het pesten niet…

Amanda Todd
Amanda Todd was een Canadees meisje die wel eens achter de webcam kroop om nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens één van die webcam sessies liet ze haar tieten zien aan een jongen. Een jaar later benaderde die jongen haar op Facebook en zei dat ze een showtje voor hem moest doen, want anders zou hij foto’s van haar borsten naar iedereen versturen. Wat er daarna gebeurde kun je in dit filmpje zien. Amanda is nu dood. Ze pleegde zelfmoord door zichzelf op te hangen. Door haar dood laaide in Amerika en Canada de discussie over pesten weer helemaal op. Toch is er sindsdien niks veranderd en worden er nog steeds duizenden kinderen dagelijks gepest.

Tim Ribberink
Tim Ribberink kwam landelijk in het nieuws toen zijn ouders besloten om zijn afscheidsbrief te publiceren in de Twentsche Courant Tubantia. De tekst; “Lieve pap en mam. Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim“. Het gevolg was dat alle media als roofvogels een graantje van het leed van de familie Ribberink mee probeerden te pikken. Discussies over pesten bereikten de Tweede Kamer. Vragen werden gesteld en scholen spraken schande… En toen werd het stil. De discussie stopte en het pesten op de Nederlandse scholen ging gewoon verder.

Anass Aouragh
De 13-jarige Anass Aouragh was een aparte verschijning volgens de mensen die hem gekend hebben. Hij droeg excentrieke kleding en was anders dan anderen. Verdiende hij het om gepest te worden? Nee, natuurlijk niet. Toch zullen kinderen die niet met de groep meelopen altijd het slachtoffer van pesterijen blijven. Wat voor een pestkop een grappig bedoelde opmerking is, kan voor een slachtoffer heel kwetsend zijn. Anass Aouragh schijnt vlak voordat hij zelfmoord pleegde nog een sms naar een aantal mensen te hebben gestuurd met de vraag; “haten jullie mij?”.

Mocht blijken dat Anass Aouragh echt zelfmoord heeft gepleegd omdat hij de pesterijen niet meer aan kon, dan zullen de discussies wel weer oplaaien. Het zal niks helpen. Pesten bestaat al zolang de mens op aarde wandelt. Mensen zijn kuddedieren. We kunnen niet zonder het groepsgevoel en de “samen zijn we sterk” gedachte. Pesten en buitensluiten zit diep in onze genen. Vroeger gooiden we de zwakkeren en de zieken ook buiten de poorten van de stad. Het pesten zal dan ook niet verdwijnen. Hoe graag we dat ook zouden willen…

Pin It

Related Posts

4 Responses to Ook de dood van Anass Aouragh zal het pesten niet stoppen

 1. Ellie Becker says:

  ja even voor goed fatsoen erover praten en dan dood laten bloeden. Het is niet belangrijk genoeg, er is immers geen geld mee gemoeid, 'slechts' mensenleven, zijn er nou nog meer mensen die zich net als ik zo schamen voor wat we geworden zijn?

 2. Miranda says:

  Wat is je doel precies met de laatste alinea van je blog? Wat wil je ermee zeggen? Dat we maar niets aan het pesten moeten doen? De pesters niet moeten aanpakken?
  Weet je, er zijn ontzettend veel dingen die ‘in de mens’ zitten, maar als we toe zouden geven al die primitieve instincten dan zou een maatschappij als deze helemaal niet mogelijk zijn.
  Iedereen zou elkaar dan bij wijze van spreken bespringen. Verkrachting zou niet bestaan omdat seks tegen de wil in geoorloofd zou zijn.

  Dat we het product zijn van de evolutie betekent niet dat we onze primitieve neigingen niet kunnen onderdrukken, of althans aan kunnen pakken.

 3. […] de erotische zin van het woord. Micha Kat is geen necrofiele pedofiel (hopen wij). De zelfmoord van Anass Aouragh is echter wel reden voor Micha Kat om weer op geheel eigen wijze de meest ongefundeerde […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *