Hondenbelasting is een melkkoe voor gemeenten

by • February 12, 2013 • CoolComments (2)1756

Hondenbelasting is een melkkoe voor gemeentenIn veel gemeenten wordt er hondenbelasting geheven. Daarbij wordt rekening gehouden met hoeveel honden er in een huishouden aanwezig zijn. Het is een misvatting dat gemeenten de hondenpoep zelf op moeten ruimen als er hondenbelasting geheven wordt. Dat is dus een broodje aap-verhaal. Sterker nog: Gemeenten kunnen naast het heffen van de hondenbelasting de eigenaar verplichten om de hondenpoep zelf op te ruimen. Daarnaast is de gemeente ook niet verplicht om voorzieningen als poepzakjes langs grasvelden te plaatsen (bron). Hier wordt dus duidelijk dat hondenbelasting pure uitmelkerij is.

Daarnaast is hondenbelasting ook een zeer oneerlijk fenomeen. Er worden in Nederland ook talloze katten gehouden en de eigenaren daarvan hoeven geen cent over te maken naar de gemeente. Hetzelfde geldt voor paarden. Zeker in de zomermaanden zijn er talloze paardenvijgen op de wegen te vinden. Maar daar hoor je niemand over. Als Nederland toch zo’n uitmelkland is, waarom dan geen kattenbelasting of paardenbelasting? Dan kan je nu wel aankomen met het aantal katten/paarden en het aantal honden in Nederland. Dergelijke verhaaltjes ken ik ondertussen wel. Het gaat om het principe.

Verschillende gemeenten heffen een behoorlijk bedrag voor het houden van honden. De gemeente Rotterdam heft voor de eerste hond 124 euro. Voor elke volgende hond moet er 196 euro afgetikt worden (bron). Buitenproportioneel hoog zou ik zeggen, zeker als het geld toch niet wordt gebruikt om bijvoorbeeld hondenpoep op te ruimen. De gemeente Dordrecht spendeert de inkomsten van de hondenbelasting wel op een rechtvaardige manier. Daar rijden zogenoemde strontzuigers rond. Maar voor de hondenbezitters gloort er misschien hoop.

De Brabantse gemeente Sint-Michielsgestel is voorlopig gestopt met het heffen van hondenbelasting, naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad in ‘s-Hertogenbosch. Het hof oordeelde op 24 januari dat het heffen van hondenbelasting alleen is toegestaan als de kosten van het bezit van honden voor de gemeente van wezenlijke betekenis zijn. Als de hondenbelasting alleen het doel heeft om de gemeentekas te spekken, dan is er sprake van discriminatie van hondenbezitters. Daar heet de Hoge Raad in mijn ogen een goed punt. Gezien het feit dat ik eerder aanhaalde dat bijvoorbeeld kattenbezitters en paardenbezitters niets af hoeven te tikken.

Dus ik zeg: Afschaffen die hondenbelasting.

Spellingsfouten of andere fouten gezien? Schroom dan niet. Laat het ons weten via het contactformulier

Pin It

Related Posts

2 Responses to Hondenbelasting is een melkkoe voor gemeenten

  1. De gemeente Sluis heft nog wel hondenbelasting. Ik vind dat niet erg. Het maakt mensen ook meer bewust van het feit dat ze een hond hebben. Het is niet meer zo vanzelfsprekend. Sommige mensen dumpen hun huisdier voor de vakantie in het bos en anderen laten de dieren overal schijten zonder de stront op te ruimen. Ik vind dat niet erg in buitengebieden, maar op paden en op de stoep is dat verschrikkelijk.
    Wanneer mensen ├ęcht weten dat ze een huisdier hebben, gaan ze er ook veel beter mee om, denk ik .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *