Limburg: Een provincie met meerdere gezichten

by • February 12, 2013 • CoolComments (3)2040

Limburg: Een provincie met meerdere gezichtenLaatst heb ik een artikel over Friesland geschreven. Dat gaf me inspiratie om eigenlijk een reeks te maken over alle provincies van Nederland. Iedereen heeft wel een oordeel over een provincie. De ene vindt het drie keer niets, maar de ander vindt het helemaal geweldig. Dus vanaf deze week kan je een artikel verwachten over een bepaalde provincie. Friesland heb ik al gehad en nu is het tijd voor de zuidelijkste provincie van Nederland: Limburg.

Limburg is in principe best een aparte provincie. Elke provincie heeft een commissaris van de Koningin. In Limburg spreken ze in dat geval over een gouverneur. Dat stamt uit het Bourgondische tijdperk. Nu ik het over Bourgondisch heb… Limburg is ook behoorlijk Bourgondisch. Hoe zuidelijker je gaat, hoe Bourgondischer het wordt, met als uitschieter Maastricht. De stad, tevens hoofdstad van de zuidelijke provincie, wordt door velen omschreven als een Bourgondische stad. Als je in ‘Mestreech’ rondloopt, dan lijkt het alsof je in het buitenland bent. Niet verkeerd bedoeld natuurlijk. Een echt Nederlands karakter heeft de stad in mijn ogen niet. En dat geeft helemaal niets.

Maar Limburg is veel meer dan alleen Bourgondisch. De provincie bezit ook het hoogste punt van Nederland, namelijk de Vaalserberg. De ‘berg’ heeft een hoogte van 322 meter. Voor Nederlandse maatstaven is dat dus erg hoog. Op dezelfde punt ligt ook het drielandenpunt. Daar komen namelijk de grenzen van België, Duitsland en Nederland bij elkaar. Het klinkt wellicht best bijzonder, maar als je daar staat, dan valt dat nog best wel tegen. Tenzij je in de geschiedenisboeken duikt. Vroeger was het een vierlandenpunt. Tot aan 1919 grensde ook Neutraal Moresnet aan het huidige drielandenpunt.

Als je weleens in Limburg bent geweest, dan zal het je vast wel zijn opgevallen dat de provincie behoorlijke hoogteverschillen kent. Het noorden van Limburg is nagenoeg plat net als de rest van Nederland, terwijl het zuiden behoorlijk heuvelachtig is. Zeker qua landschappen heeft Limburg meerdere gezichten. Dat maakt de provincie in mijn ogen erg mooi. Naast het bekende Limburgs heuvelland, is ook een bepaalde lekkernij erg beroemd. Terwijl Friesland zijn suikerbrood heeft, heeft Limburg de de vlaai. Het gebak tref je aan in allerlei soorten en maten. Maar dat is nog niet alles. Bierdrinkers kunnen prima hun heil zoeken in de zuidelijke provincie. Zo is het biertje Hertog Jan van Limburgs makelij. Net als Alfa, Brand en Gulpener.

Er wordt vaak gezegd dat Limburgs een vreemde taal hebben en dat het voor de overige Nederlanders lastig te verstaan is. Op zich niet zo gek, want in de taal komen veel Duitse en Vlaamse klanken voor. Het Limburgs wordt meer als dialect gezien dan als aparte taal als het Fries. Ik als westerling kan het Limburgs niet of nauwelijks volgen, maar gelukkig hebben de Limburgs ook het ABN geleerd, zodat ze ook met ‘normale’ Nederlanders kunnen praten. Limburg is dus een behoorlijk diverse provincie en dat maakt het dus ook uniek in Nederland.

Pin It

Related Posts

3 Responses to Limburg: Een provincie met meerdere gezichten

  1. Dialecten zijn speciaal. Fijn voor Nederland dat er méér dan een taal is.

  2. Je vergeet het "Maastreechs zoervleisj" te noemen.

  3. […] En dan is het nu weer tijd voor een nieuwe deel in deze reeks over onze provincies. Na Friesland en Limburg is het nu tijd voor de provincie Zuid-Holland. De provincie vormde tot 1840 samen met Noord-Holland […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *