Stop het geweld tegen hulpverleners!

by • February 13, 2013 • CoolComments (1)1735

HulpverlenersNederland is helemaal klaar met het toenemende geweld tegen hulpverleners van brandweer, politie en ambulance. Ruim 40 procent van alle Nederlanders ziet deze vorm van normvervaging zelfs als ,,een van de grootste problemen van Nederland”. Dat blijkt uit een onderzoek van Trendbox in opdracht van de Stichting Hulp voor Hulpverleners.

Volgens de stichting moet het Openbaar Ministerie „nu snel hogere straffen eisen tegen deze raddraaiers. Rechters kunnen dan niet anders dan daarin meegaan”, aldus stichtingsvoorzitter Jan Franx. ,,Minister Opstelten heeft weliswaar strenger beleid aangekondigd maar moet nu intern zijn spierballen laten rollen. Stoere woorden zijn niet genoeg. Nederland wil nu echt actie tegen deze schandalige normvervaging. En het is fijn dat een steeds groter deel van de bevolking ons steunt.” Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna 65 procent van onze landgenoten zich grote zorgen maakt, ruim een jaar geleden was dat percentage 49 procent.

Publiek

De stichting is niet per se fan van snelrecht. ,,De afgelopen jaarwisseling heeft bewezen dat dit alleen soelaas biedt voor kleine incidenten, zoals schelden en verbaal bedreigen. Voor zwaardere gevallen moet het OM meer tijd nemen voor bewijsvoering en hogere straffen eisen. Alleen dat heeft een afschrikkend effect.” Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 80 procent van de Nederlanders het de taak van het publiek vindt om hulpverleners te helpen, als die worden aangevallen. De groep die dit niet durft of niet weet hoe je moet ingrijpen, groeit ook van ruim 32 naar 44 procent.

De nationale reclamecampagne ’Handen af van onze hulpverleners’, met realistische filmpjes over geweld tegen hulpverleners, blijkt een groot succes. Tweederde van de Nederlanders kan zich die desgevraagd herinneren en geeft een 8,2 als rapportcijfer. ,,We gaan minister Opstelten vragen om hulp zodat we hiermee kunnen doorgaan. Ook het onderwijs heeft een verantwoordelijkheid”, aldus Franx.

Pin It

Related Posts

One Response to Stop het geweld tegen hulpverleners!

  1. Hartstikke goed blog !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *