KNVB slaat door in spelregels

by • February 18, 2013 • CoolComments (0)1388

De KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) hanteert al een tijdje nieuwe richtlijnen in de spelregels. Dit leidt echter tot ergernis van trainers en spelers. Zo mag er bijvoorbeeld alleen geprotesteerd worden tegen de scheidsrechter door de aanvoerder van de club. Doet een andere speler dit, krijgt deze geel. Diverse coaches hebben zich inmiddels negatief uitgelaten hierover en vinden dat we in Nederland doordraven met de spelregels.

“Voetbal is een contactsport”
Marco van Basten, actief als hoofdtrainer van SC Heerenveen, liet zich uit over de nieuwe richtlijnen die worden gehanteerd. Een journalist van de NOS vroeg aan Van Basten of we hier in Nederland doorslaan. “Ja, absoluut. We zijn echt aan het zaalvoetballen hier in Nederland” zei de coach van Heerenveen overtuigend. “Voetbal is een contactsport en je kan uiteindelijk te laat zijn als scheidsrechter in het beoordelen van het tackelen en dergelijke. Je moet voelen als scheidsrechter, wat de intentie van zo’n speler is, of die de bal wil raken of niet.”

“KNVB moet eens binnen eigen burelen kijken”
AZ-coach Gert-Jan Verbeek kon zich ook al niet positief uitlaten over de KNVB. De trainer vindt dat zijn speler Nick Viergever niet de straf verdiend die is opgelegd door de tuchtcommissie van de KNVB. De verdediger kreeg een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk vanwege de rode kaart die hij opliep in het uitduel tegen Feyenoord. Een NOS-reporter vroeg aan Verbeek of hij nog in hoger beroep ging. Echter heeft de trainer besloten dit niet te doen. “Dat heeft geen enkele zin,” zei de AZ-coach nuchter. “Dan kom ik weer die vervelende aanklager tegen en daar heb ik nou wel genoeg over geroepen. Het is verschrikkelijk. Als de KNVB begint over respect, dan moeten ze daar maar eerst binnen eigen burelen kijken.” Aldus Verbeek.

Kijken naar de intentie
In het televisieprogramma Studio Voetbal op Nederland 1 van afgelopen zondag werd ook al gediscussieerd over beoordelingen van scheidsrechters. Er moet meer naar de intentie gekeken worden van een speler, kan geconcludeerd worden. Arno Vermeulen, chef voetbal bij NOS, gaf een voorbeeld. “Die straffen zijn toch eigenlijk ook van de gekke. Als je kijkt naar Theo Janssen (bij de wedstrijd Vitesse – PSV) waarbij Theo Janssen op een voet van een tegenspeler staat. Hij moet er dan met rood af, dat is zwaar voor een team. Vervolgens wordt die drie wedstrijden geschorst, dat betekent dat hij een maand niet kan werken omdat je daar op een voet staat. En misschien ging het wel per ongeluk. Ik vind dit echt buitensporig, kom nou.” Kortom er wordt door de scheidsrechter niet gekeken naar de intentie van zo’n speler.

Verder spraken de heren aan tafel ook nog met Mino Raiola, bekend als manager van grote spelers als Ibrahimovic en Balotelli. Raiola is boos over de gele kaart die werd uitgedeeld aan Mark van Bommel in de wedstrijd PSV – FC Utrecht. “Ik vind wel dat we te ver doorslaan. Zie die sliding van Mark, ik zeg je dat je in het buitenland een applaus krijgt voor zo’n sliding. In mijn ogen is deze sliding gewoon goed. In Engeland zeggen ze ‘gewoon doorspelen’ en in Italie krijg je zelfs een applaus. Ik denk dat als je deze lijn wilt doortrekken, voor jezelf gewoon een achterstand in het voetbal meeneemt. We moeten in Nederland oppassen dat we niet té ver doorslaan.” Besluit Raiola.

“Voetbal is emotie en een mannelijke sport”
PSV maakt zich ook zorgen over de ontwikkeling van arbitrage in Nederland. “Voetbal is emotie en een mannelijke sport en voor beide moet ruimte zijn, zoals ook internationaal het geval is.” PSV heeft de KNVB maandag op de hoogte gesteld van haar mening over afgelopen zaterdag en over noodzakelijke maatregelen in het algemeen.

Sinds de dood van de mishandelde scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen is de KNVB een andere weg ingeslagen. Scheidsrechters zouden meer respect moeten verdienen en overtredingen zouden zwaarder bestraft moeten worden. De reden hier achter is zeer waarschijnlijk dat het betaald voetbal een voorbeeld moet afgeven naar de amateurs. In het verleden heeft echter nog nooit een handgemeen met een scheidsrechter plaatsgevonden, waarbij deze kwam te overlijden. Dus de ‘amateurs’ zullen dat niet hebben van het betaalde voetbal.

Het is pure onzin dat de KNVB een nieuwe weg in wil slaan. Dat de scheidsrechter meer respect verdiend, oke dat mag soms ook wel. Maar om nou bij protest al een gele kaart te trekken gaat wel heel ver, vooral omdat voetbal simpelweg emotie is en zal blijven.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *