Zuid-Holland: Meer dan een grote stad

by • February 19, 2013 • CoolComments (0)1744

Zuid-Holland: Meer dan een grote stadEn dan is het nu weer tijd voor een nieuwe deel in deze reeks over onze provincies. Na Friesland en Limburg is het nu tijd voor de provincie Zuid-Holland. De provincie vormde tot 1840 samen met Noord-Holland het gewest Holland. De provincie is met 3,5 miljoen inwoners qua inwoneraantal de grootse van Nederland. Niet zo gek, want twee van de vier grote steden liggen in Zuid-Holland. Daarnaast zijn er meerdere agglomeraties te vinden in de provincie. De hoofdstad is Den Haag. Vaak wordt Zuid-Holland gezien als een grote stad, maar er is veel meer dan dat.

De provincie kent ook meerdere natuurgebieden waar je prima kan vertoeven als je van rust houdt. Zo ligt er in het midden van Zuid-Holland het Groene Hart. Daarnaast kan je ook prima van de natuur genieten aan de kust en op Goeree Overflakkee. Zuid-Holland is dus een provincie dat veel diversiteit kent. Qua natuur, maar ook qua steden en bevolkingsgroepen. De oudste stad van Zuid-Holland (en het vroegere Holland) is Dordrecht. De plaats verkreeg al in 1220 stadsrechten. Veel eerder dan bijvoorbeeld Rotterdam en Leiden. Dordrecht is een lange tijd een van de belangrijkste steden van Zuid-Holland geweest, maar werd snel voorbijgestreefd door onder andere Rotterdam.

Zuid-Holland kent meerdere wereldberoemde ‘attracties’. Zo ligt het wereldberoemde Kinderdijk even buiten Rotterdam. Het dorpje dankt zijn bekendheid aan de vele molens die daar vrolijk rond staan te draaien. Ook is Madurodam een zeer gewilde attractie bij de toeristen. Vrijwel de bekendste attractie ligt in de buurt van Sassenheim, De Keukenhof genaamd. In het voorjaar staan daar talloze bloemen vrolijk te bloeien. Ook op politiek gebied is Zuid-Holland een bekend fenomeen. Zo zetelt het Internationaal Strafhof in Den Haag. Met alle eerder genoemde punten lijkt het nu wel duidelijk dat Zuid-Holland veel meer te bieden heeft dan alleen stinkende steden.

Als je vanaf Rotterdam de A29 richting Bergen op Zoom volgt, dan kom je al snel in polderlandschap terecht. Daar liggen diverse oude woonkernen als Numansdorp, ‘s Gravendeel en Strijen. Even zuidelijker daarvan ligt het eiland Goeree Overflakkee. Goeree doet wel wat Zeeuws aan. Veel mensen denken dat het eiland bij Zeeland hoort, maar dat is onjuist. Maar op Goeree Overflakkee ben je aan het juiste adres als je van pittoreske dorpjes houdt, wil watersporten en lekker wil wandelen. Zeker in de zomermaanden zijn daar meerdere dingen te ondernemen. Naast Goeree Overflakkee kent Zuid-Holland ook de Alblasserwaard. De streek is immens populair onder mensen die van rust houden. Niet zo gek eigenlijk, want het is daar ook lekker rustig, ondanks de nabijheid van grotere steden als Dordrecht en Rotterdam.

Mensen die denken dat Zuid-Holland een grote stad is, hebben het helemaal fout. De provincie heeft zoveel meer te bieden. Er is veel te doen. Zowel voor mensen die van rust houden als voor mensen die van drukte houden. Zuid-Holland: Meer dan een grote stad.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *