Willem Holleeder en de motorclub No Surrender

by • February 25, 2013 • CoolComments (0)3605

Willem HolleederVandaag kwam het nieuws naar buiten dat Willem Holleeder betrokken zou zijn bij de oprichting van de motorclub “No Surrender“. Nu al in menig nieuwsartikel bestempeld als een motorbende. Hiermee doelende op motorclubs als de Hells Angels en Satudarah. Zo vreemd is dat echter niet. Willem Holleeder heeft altijd warme banden onderhouden met de Hells Angels in Amsterdam. Holleeder is dus geen vreemde in de wereld van outlaw bikers. Blijkbaar heeft Holleeder nu weer een nieuwe “hobby” gevonden.

Wie is Willem Holleeder?

Holleeder kreeg nationale bekendheid door de ontvoering van Freddy Heineken. Na die ontvoering en zijn gevangenisstraf was hij niet meer te stoppen en steeg snel naar de top van de Amsterdamse onderwereld. Al gaan er ook harde geruchten dat Willem Holleeder samen met Jan Boellaard, Frans Meijer en latere zwager Cor van Hout al veel langer een bende vormde. In de Amsterdamse Kinkerbuurt waren de tieners betrokken bij knokploegen die in opdracht van huiseigenaren en projectontwikkelaars krakers te lijf gingen. Volgens oud-commissaris van politie in Amsterdam Joop van Riessen was de bende in 1974 verantwoordelijk voor een spectaculaire gewapende overval op het Gemeentegirokantoor aan het Singel, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van een speedboot. De tieners zouden bij meer zware overvallen betrokken zijn geweest. Op 18-jarige leeftijd bleken ze al over enorm veel geld te beschikken en reden ze reeds rond in dure auto’s. Eind 2002 kwam Holleeder in het nieuws toen het maandblad Quote in haar decembernummer een foto afdrukte van Holleeder in gezelschap van Endstra. Deze foto was in september van dat jaar heimelijk genomen. Endstra, die werd beschouwd als de ‘bankier’ van de Nederlandse onderwereld, had eerder verklaard Holleeder nauwelijks te kennen.

Volgens John Mieremet echter was Holleeder de sterke arm van Endstra. Holleeder zou vanaf deze periode Endstra hebben afgeperst. Zo zou de vastgoedhandelaar meermalen in het Amsterdamse Bos zijn mishandeld om hem tot betalen te dwingen. Op maandag 2 april 2007 begon de strafzaak tegen Willem Holleeder in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Nieuw-West. Dit proces wordt het Proces van de eeuw genoemd. Op 5 november 2007 werd Holleeder opnieuw met spoed opgenomen in het LUMC, nadat hij opnieuw onwel geworden was, en verbleef een dag later in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Op 12 november 2007 eiste het OM 12 jaar cel tegen Willem Holleeder. Op 21 december 2007 veroordeelde de rechtbank Willem Holleeder tot een gevangenisstraf van negen jaar, met aftrek van het voorarrest. Willem Holleeder kondigde meteen na de uitspraak (waarbij hij aanwezig was) aan dat hij in hoger beroep zou gaan. In het hoger beroep eiste Justitie tien jaar cel. De eis vond plaats in de extra beveiligde rechtszaal van Rotterdam waar het Amsterdamse hof zitting hield. Eerder was twaalf jaar cel geƫist. Op 3 juli 2009 werd door het hof van Amsterdam uitspraak gedaan in het hoger beroep. Holleeder werd opnieuw tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Willem Holleeder en de Hells Angels
De laatste jaren zijn de Nederlandse Hells Angels vooral in het nieuws omdat justitie ze als criminele organisatie probeert te bestempelen. Op 8 november 2006 heeft het Openbaar Ministerie een eis ingediend bij zes rechtbanken om alle afdelingen van Hells Angels Holland, met alle bijbehorende verenigingen en stichtingen, te verbieden. Dit mislukte echter. In de tijd dat Willem Holleeder steeds vaker bij de Hells Angels over de vloer begon te komen, was Willem van Boxtel nog voorzitter van de motorclub. Op 20 september 2004 maakte advocaat Vincent Kraal bekend dat Van Boxtel oneervol was ontslagen als voorzitter, en tevens was geroyeerd als Angels-lid. Hij zou betrokken zijn geraakt bij een complot om Willem Holleeder te vermoorden in opdracht van vastgoedhandelaar Willem Endstra, die zich door Holleeder bedreigd zou hebben gevoeld. Holleeder, die bevriend is met diverse Hells Angels, en het clubhuis Angel Place regelmatig bezoekt, had in het clubhuis moeten worden opgeblazen met een bom. Na de dood van Endstra lekte dit plan door toedoen van de Amsterdamse politie uit.

Willem Holleeder en de motorclub No Surrender
Willem Holleeder is dus vrij bekend met het hele motorclub gebeuren. Als vroegere vaste gast en vertrouweling van de Hells Angels heeft Willem Holleeder altijd dicht op het vuur gezeten. Nu is blijkbaar de tijd aangebroken dat Willem Holleeder zelf aan het roer wil staan van een motorclub. De veroordeelde topcrimineel is vice-voorzitter geworden van No Surrender, een motorbende die bestaat uit ex-leden van de Hells Angels en een voormalige afdeling van Satudarah, de Chiganos. Of deze club terecht als motorbende in de media wordt neergezet zal later duidelijk worden. Volgens ex-Satudarah-bestuurder Otto heeft hij de nieuwe motorclub opgericht uit onvrede met het beleid van Satudarah. “Ik vind het nog steeds een mooie club, maar kon me niet meer vinden in het beleid”, zegt Otto. Hij wil geen partij kiezen in de strijd tussen Satudarah en Hells Angels. “Dat is ons pakkie-an niet.” Opvallend is dat sportschoolhouder Dick Vrij volgens Otto sergeant-at-arms is geworden bij het Amsterdamse chapter. Vrij sloeg Holleeder in oktober nog een gebroken kaak op een Amsterdams terras. De twee zouden hun conflict daarna hebben uitgepraat. Een sergeant-in-arms heeft bij een motorclub de taak de orde te handhaven tijdens bijeenkomsten.

Volgens Otto zijn er geen ex-Hells Angels overgestapt naar No Surrender. Wel was voormalig Hells Angel-voorzitter ‘Big Willem’ van Boxtel afgelopen week te gast bij een bijeenkomst van de nieuwe motorclub. Er hebben zich zo’n 150 nieuwe leden aangemeld, stelt Otto. De motorclubs Satudarah en Hells Angels verkeren op voet van oorlog met elkaar. In Duitsland, waar de Satudarah enkele nieuwe afdelingen heeft opgericht, is het tot gewelddadigheden gekomen. In Nederland zijn politie en justitie en gemeenten een offensief gestart tegen de motorclubs. Verschillende clubhuizen zijn gesloten en tegen tientallen leden lopen strafrechtelijke onderzoeken.

Update: Willem Holleeder in het lederen vestje van zijn motorclub. Foto!

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *