Koningslied

by • February 28, 2013 • CoolComments (2)1940

KoningHet motto voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is: “Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning”. Hans Wijers van het Nationaal Comité inhuldiging – ja, dat bestaat echt – heeft dat bekendgemaakt. Het motto moet Nederlanders inspireren om na te denken over de toekomst van het koninkrijk. De mooiste bijdragen worden gebundeld in een boek. Ik vrees dat die van mij er niet inkomt. Ook zal mijn lied voor de koning waarschijnlijk niet worden gezongen.

Mijn droom voor ons land is niet zo moeilijk. Nee, I have a dream: Ik wil in een land wonen waar mensen worden behandeld als mensen. En dieren geen hondenleven hebben. Waar een glimlach meer regel is dan uitzondering. Een land zonder crisis, en waar iedereen gelukkig kan zijn, op zijn of haar manier. Homo of hetero, zwart of wit, man of vrouw, rijk of arm. Een land waarin we veilig kunnen zijn. Een land waarin een spontaan feestje niet verandert in bizarre rellen. En een avondje stappen gewoon gezellig is, en niet uitloopt op het in elkaar slaan van iemand die er toevallig loopt.

Een land met een rijdende Fyra, en het liefst op tijd. Een land met lekker mals paardenvlees in mijn lasagne, en een land waarin weide-eieren ook echt van blije loslopende kippen komen. En waarin er geen koeienmelk is toegevoegd aan mijn geitenkaas.

Ook wil ik in een land wonen waarin mensen niet zo lopen te zeiken op alles, maar dan ook echt alles wat ze niet aanstaat. Van gezeik over bijna naakte meisjes op een bushalte poster bijvoorbeeld, zoals de SGP doet. Raar, want die partij heeft zelf weinig om het lijf. Los liever de crisis op. Bovendien zijn er ook gefrustreerde columnschrijvers die dat wel kunnen waarderen. Maar vooral wil ik in een land wonen zonder koningrijk.
En ik wil in een land wonen waarin kinderen, net als vroeger lekker kunnen spelen op straat zonder gevaar. De kinderen worden niet te dik door het ongezonde snoepen, maar simpelweg omdat ze niet kunnen ravotten op de straten.

En daarom komt er waarschijnlijk voor die kinderen een sportdag als cadeau voor de inhuldiging. Lekker met ouderwets oer Hollandse spelletjes. Zaklopen, koekhappen, als dat nog mag, want daar word je ook weer dik van. Spijkerpoepen, met een scharrelei op een pollepel rennen en natuurlijk WC pot slingeren.

Natuurlijk heb ik even de moeite genomen om een liedje te schrijven voor onze nieuwe koning. Het gaat op de melodie van de enige hit van de band Bloem “Even aan mijn moeder vragen”.
Bekijk hem hier op youtube en zing met me mee:

Blonde haren, blauwe ogen.
Uit een sprookjesboek geslopen.
Reed hij in zijn gouden koets voorbij.

Zwaaiend naar het klootjesvolk.
Met hun vlaggen van oranje.
En ik vroeg waarom zwaai je niet naar mij.

En dit is wat hij zei.

Jij bent anti koningshuis.
Ik zweer je dat hij dat zei.
Hij lachte er niet eens bij.

Jij hebt altijd iets te zeuren.
Ik zweer je dat hij dat zei.
Ja, ik ben je liever kwijt.

En hij keek me aan.
Het was meteen gedaan.
Vanaf toen.
Ging Willem voor de poen.

Even naar het volk zwaaien.
Ik zweer je dat hij dat zei.
Hij lachte er nu wel bij.

Even naar het volk zwaaien.
Ik zweer je dat hij dat zei.
Hij lachte er nu wel bij.

De koning kom je maar weinig tegen.
Willem die verdient alle zegen.
Ik wou dat het was uitgestorven.
Maar hij krijgt de kroon deze morgen.
Dat moet ook al om twaalf uur klaar zijn.
Maar dat zou mij een grote zorg zijn.

Willem-Alex.
Willem-Alex.

Hij drinkt enkel oranje bitter.
Hij heeft nog nooit gehoord van twitter.
Nieuwe wetten die vindt hij smerig.
Lintjes knippen kan hij niet waarderen.
Elke deur gaat er voor hem open.
Hij snapt het niet, ik zie het in zijn ogen.

Willem-Alex.
Wat ga je doen.

Even aan me moeder vragen.
Ik zweer je dat hij dat zei.
Hij lachte er niet eens bij.
Even aan mijn moeder vragen.
Dat is toch uit de tijd man.
Je kunt er echt geen zak van.

Even aan mijn moeder vragen.
Ik zweer je dat hij dat zei.
Hij lachte er niet eens bij.

Even aan mijn moeder vragen.
Ik zweer je dat hij dat zei.
Hij lachte er niet eens bij.

Pin It

Related Posts

2 Responses to Koningslied

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *