Overijssel: De provincie langs de IJssel

by • February 28, 2013 • CoolComments (0)1833

Overijssel: de provincie langs de IJsselNu is het tijd voor de vierde deel van deze ‘provinciereeks’. Nu is het de beurt aan Overijssel. Wat heeft de provincie te bieden? Wellicht meer dan je denkt. Overijssel ligt ingeklemd tussen de provincies Friesland, Drenthe, Gelderland en Flevoland. Daarnaast grenst de provincie ook aan Duitsland. In het noorden ligt Steenwijk en in het zuiden Deventer. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Oké… nu genoeg feitjes gehad. Wat heeft Overijssel zoal te bieden? Hoewel de oostelijke provincie wel wat ‘boers’ aan doet, is er veel meer dan dat.

Voor mensen die van oude steden houden is er genoeg te doen in Overijssel. Er zijn meerdere vestingsteden te vinden in de provincie zoals Almelo, Deventer, Enschede, Kampen, Oldenzaal, Steenwijk en Zwolle. Deze plaatsen zijn eeuwen oud en kenmerken zich met karakteristieke woningen/bouwwerken uit de middeleeuwen. Voor mensen die de stad willen ontvluchten zijn bij Overijssel ook aan het goede adres. Zij kunnen terecht in de mooie gebieden, Kop van Overijssel, Salland en Twente. In de Kop van Overijssel ligt het bekende plaatsje Giethoorn. Het dorp is bekend vanwege zijn waterwegen en bruggetjes. Giethoorn wordt ook wel Hollands Venetië genoemd. Niet zo gek, want het gros van het vervoer vindt plaats over water.

Naast de Kop van Overijssel ligt Salland. De streek is landelijk en er staan veel karakteristieke boerderijen. Ook zijn er veel polders te vinden. Je verwacht het niet in Nederland. In Salland liggen onder andere de plaatsen Deventer, Raalte en Zwolle. In het oosten van Overijssel ligt Twente. De inwoners van de streek worden vaak Tukkers genoemd. In twente wordt veel Twents gesproken. Het dialect heeft veel overeenkomsten met het Nedersaksisch. Een officieel erkende taal die ook onder andere in Groningen en Friesland voorkomt. Twente is ook een bosrijk gebied en kent meerdere oude steden zoals Almelo en Enschede. Kortom: Er is daar veel te vinden. Overijssel is een provincie met veel mogelijkheden. Een aanrader voor mensen die wel van een dagje weg houden.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *