Theo Bos, de man van Vitesse

by • March 1, 2013 • CoolComments (3)2410

Niemand zal het ontgaan zijn, Vitesse-icoon Theo Bos is donderdag 28 februari overleden. Bos kwam als speler zijn gehele carrière uit voor Vitesse en was ook actief als trainer voor de club uit Arnhem. De 47-jarige Vitesse-icoon kampte al ruim een jaar met alvleesklierkanker en is daar donderdagavond aan overleden.

Bos als speler
Theo Bos was tussen 1983 en 1998 actief als verdediger voor Vitesse. Een echte clubman kun je wel zeggen, Bos heeft namelijk in zijn hele spelerscarrière alleen het shirt van Vitesse gedragen. Van 1983 t/m 1989 speelde hij met de Arnhemse ploeg in de eerste divisie, maar wist in ’89 te promoveren naar het hoogste niveau.

Vitesse is sindsdien nog altijd in de Eredivisie gebleven. Theo Bos besloot na het seizoen 1997/1998 de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. In totaal kwam de clubman op 369 duels voor Vitesse en wist 9 keer het net te vinden. Om zijn carrière te beëindigen werd er een afscheidswedstrijd georganiseerd tegen Schalke 04. In deze wedstrijd werd Bos in de 51e minuut gewisseld, waarbij hij een staande ovatie kreeg van het publiek.

 Theo Bos was als speler bekend als nummer 4

Trainerscarrière
Nadat Theo Bos gestopt was als speler ging hij aan de slag als jeugdtrainer bij Vitesse, waar hij zowel de A- als B-selectie onder zijn hoede nam. In 2005 verliet ‘Mister Vitesse’ de club voor een avontuur bij FC Den Bosch, waar hij in het seizoen 2005/2006 werd aangesteld als hoofdcoach.

In het seizoen 2008/2009 kwam hij echter weer terug naar Arnhem om de ontslagen Hans Westerhof op te volgen. Bos was de belangrijkste kandidaat om Westerhof op te volgen. 3 januari 2009 werd hij officieel benoemd tot hoofdtrainer van Vitesse. Echter werd hij in oktober 2010 al weer ontslagen vanwege tegenvallende resultaten.

Na een kort avontuur in Polen werd hij voor het seizoen 2011/2012 aangesteld als trainer van FC Dordrecht. Spijtig genoeg werd er 7 januari 2012 alvleesklier kanker geconstateerd bij Theo Bos, waarna hij op 14 juli datzelfde jaar definitief besloot om zijn taken naast zich neer te leggen. Deze man verdient heel veel respect, hij kwam ondanks zijn ziekte nog zo vaak mogelijk naar de wedstrijden van Vitesse en Dordrecht. 

 Theo Bos als trainer van Vitesse

Theo Bos-tribune
Club-icoon Theo Bos kreeg op 24 juli 2012 een tribune naar zich vernoemd. De tribune aan de zuidkant van het stadion heet sindsdien de ‘Theo Bos-tribune’. In deze tribune vestigt zich de harde kern van Vitesse.

Mooi gebaar bij Vitesse – Utrecht
Vrijdagavond werd er al weer een wedstrijd gespeeld door Vitesse. De Arnhemmers moesten thuis optreden tegen FC Utrecht. Voorafgaand de wedstrijd werd er volop aandacht besteed aan de dood van Theo Bos. Een groot spandoek werd getoond achter het doel aan de zuidzijde van het stadion. Maar ook de supporters lieten hun medeleven blijken door veelal de naam ‘Theo Bos’ te scanderen. Ook werd er een mooi portret van Bos voor ‘zijn’ tribune geplaatst, waar de staf en de spelers van Vitesse voor de wedstrijd allemaal een bloemetje hebben neergelegd. Voor de aftrap werd er ook nog een minuut stilte ingelast om Theo Bos te herdenken.

Voorafgaand de wedstrijd werd een groot spandoek ter ere van Theo Bos opgehangen  aan de ‘Theo Bos-Tribune’

Na 4 minuten spelen kwam er een kippenvelmomentje voorbij. Supporters van Vitesse zongen de naam ‘Theo Bos’ door het stadion en klapte massaal voor de Vitesse-icoon. De reden hier achter was dat Theo Bos bekend als nummer 4 was bij Vitesse als speler. De scheidsrechter legde speciaal hiervoor het spel stil. Een prachtig gebaar van de supporters, die altijd al hebben laten weten achter ‘Mister Vitesse’ te staan. Ook Wilfried Bony liet nog meer eens zien wie de man van Vitesse is. Bij de 2-0 trok hij zijn shirt omhoog om zo het shirt met Theo Bos erop te laten zien. Hiermee liet de spits nog maar eens zien om wie het allemaal gaat deze avond. De wedstrijd eindigde in 2-0.

Bony draagt doelpunt op aan Theo Bos

 Theo rust zacht
Theo Bos was niet zo maar een man in de voetballerij. Het was een echte voetballiefhebber. Een echte man van Vitesse. Je ziet niet vaak dat een speler zijn hele carrière zijn club trouw blijft. Het is dan ook niet vreemd dat het zo leeft in Arnhem. “Sta op voor Theo Bos” werd veel genoemd tijdens Vitesse-FC Utrecht. Helaas mocht deze man door een verschrikkelijke ziekte maar 47 jaar worden. Theo Bos is voor Arnhem een held, een icoon. Maar buiten Arnhem wist hij ook waardering op te bouwen, dat blijkt al uit alle medeleven van mensen via social media. Theo bij deze: rust zacht. R.I.P

Bos mocht helaas maar 47 jaar worden

 

Pin It

Related Posts

3 Responses to Theo Bos, de man van Vitesse

  1. Veel te jong overleden ! Mooi geschreven Jordy !

  2. Jordy van Driel says:

    Inderdaad veel te jong. Kanker is echt een vreselijke ziekte, waar echt veel meer onderzoek naar gedaan moet worden.

    Dank voor het compliment!

  3. Yolanda says:

    Respect.. mooi geschreven, zit hier met kippevel omdat ik voor de tweede keer heel dichtbij in de familie door een molen van onzekerheden ga door de ziekte kanker…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *