Waar is het feestje? De commissie Cohen brengt rapport uit

by • March 8, 2013 • CoolComments (1)1836

CohenIedereen wist al waar het allemaal fout was gegaan bij de Project X- rellen van vorig jaar, namelijk alles wat kon falen op het gebied van communicatie en adequaat bestuur faalde. Er was echter maandenlang werk voor een slechts vier ton kostende commssie onder leiding van Pvda-fossiel Job Cohen voor nodig om dit uit de hand gelopen feestje te evalueren en de juiste conclusies te trekken.
Heel Haren en gans het land zou gaan huiveren van de bikkelharde conclusies die het rapport zou opleveren.

Om klokslag elf begon Cohen zijn multimediapresentatie. Hij ging uitleggen hoe facebook werkt (geen grap!). Dat je daar posts kan plaatsen en reacties.
Op facebook is de uitnodiging voor het feestje van een 16-jarig meisje uit de hand gelopen, zoals wel vaker dingen een hype worden op sociale media. Een gelijknamige tienerfilm, genaamd Project X zou daarbij mede een rol spelen. Iemand die film gezien, iemand?
Het plaatselijke bestuur in Haren schoot echter meteen in een kramp. Burgemeester Bats verklaarde met klem via de traditionele media dat er geen feestje zou zijn. Uit voorzorg werden de straatnaambordjes in Haren aan de Stationsweg, waar het feestje zou plaatsvinden weggehaald. Dit zou de paar feestgangers die toch naar Haren zouden afreizen beslist op een dwaalspoor brengen. Geen woord erover in het rapport Cohen. Het mag symbolisch zijn voor het totale falen van het openbaar bestuur dat leidde tot ernstige rellen op 21 september.

Cohen benoemt de rol van de spanningzoekende jeugd. We zouden leven in een feestcultuur en YOLO speelt daarbij een belangrijke rol; You Only Live Once, het is dus belangrijk om erbij te zijn. De massamedia worden door Cohen gespaard, zij zouden zich neutraal hebben opgesteld, afgezien van de radiozenders 3 fm en Simone FM, die zouden opgeroepen hebben om wel naar het feest te gaan, daar waar geen feest was. Op de avond van 21 september gaan toch treinladingen jongeren richting Haren, grotendeels uit de drie noordelijke provincies, beslist geen hooligans, die een feestje willen vieren. Als er dranghekken staan en er ineens ME is, zou de vlam in de pan slaan en dat is uiteraard de schuld van de alcohol.

Er was geen alcoholverbod ingesteld en ondernemers hadden hier niets over gehoord. Of de koopavond door kon gaan, moesten de ondernemers zelf maar bepalen. Uiteraard geen woord hierover in het rapport. De treinen naar Haren konden gewoon blijven rijden, dan zouden volgens Cohen de jongeren weer snel kunnen vertrekken. Met de treinenkwestie kwam burgemeester Rehwinkel van de stad Groningen in beeld. Hij is hoofd van de veiligheidsregio en zijn rol blijft in het rapport uiterst onduidelijk. Was er nou 250 man of 200 man ME opgetrommeld? Het blijft schimmig in het rapport Cohen. Het snelrecht functioneerde niet naar behoren, volgens Cohen omdat er niet snel genoeg rapportages van de Raad voor de Kinderbescherming beschikbaar waren.

Ik heb tijdens de hele presentatie door Job Cohen niet één echt harde conclusie gehoord. Gezwets over de rol van sociale media en het niet effectief daarop inspelen door bestuurders. Uitgebreid gaan uitleggen hoe berichtgeving op facebook zich als een olievlek kan uitspreiden, geen woord over hoe kwalijk het is dat de veiligheid voor de bewoners en ondernemers in Haren niet gegarandeerd kon worden. Ik verwacht dat deze blunder in openbare orde en veiligheid zonder verdere gevolgen blijft. Iedereen blijft veilig op zijn post.
Natuurlijk ligt hier volgens Cohen een belangrijke taak voor de nieuwe Nationale Politie. Er moet beter en deskundiger gekeken worden naar de rol van sociale media. En uiteraard was project X een botsing tussen twee werelden, die van de jongere, de YOLO, die spanning zoekt en de gevestigde orde.
Dat was waar commissie Cohen, 4 ton kostend, een half jaar voor nodig had om deze conclusies te trekken. En de rellen dreunen nog lang na in Haren.

Pin It

Related Posts

One Response to Waar is het feestje? De commissie Cohen brengt rapport uit

  1. Een knappe samenvatting !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *