PSV, van knuffelclub naar gehate ‘koopclub’

by • March 16, 2013 • CoolComments (0)1913

PSV… niemand lijkt het ze nog te gunnen als het gaat om het kampioenschap. Ja, de supporters van de Eindhovense club zelf, maar zelfs die zijn hun club niet trouw zodra zij achter staan. PSV, een club die veel in negatieve zin besproken wordt tijdens voetbalprogramma’s als Studio Voetbal en Voetbal International. Waar ligt dat nou aan? Ronald Waterreus beweerde afgelopen zondag in Studio Voetbal nog dat PSV 4/5 jaar geleden nog de nationale knuffelclub was. Maar dat is inmiddels niet meer zo. Sterker nog, iedereen (enkele uitzondering) lijkt PSV nu uit te kotsen.

PSV wordt al gauw geassocieerd met het woord ‘koopclub’.  Gezien de laatste jaren is dit meer dan logisch. De club uit Eindhoven is keer op keer te vinden op de transfermarkt, en heeft veel geld uitgegeven de afgelopen jaren. Ze hebben zelfs hun eigen grond verkocht aan de gemeente en hebben van dat geld weer nieuwe spelers gehaald. Te belachelijk voor woorden, vinden velen voetbal- kenners en liefhebbers. Wat is er mis met de jeugd, waarom kregen/krijgen zij geen kans?

PSV kent het woord ‘jeugd’ niet
Op de jeugd kan je bouwen. Feyenoord is een prachtig voorbeeld wat dat betreft. Als je kijkt naar talenten als Vilhena, Boëtius, Martins Indi en De Vrij. Hoe jong deze spelers waren toen ze hun debuut mochten maken en hoe goed zij inmiddels zijn geworden. En dat zijn ze nog niet eens allemaal. PSV heeft dat niet. Dat stukje lef om een jeugdspeler de kans te geven. Althans, met moeite dan. Willems, Locadia en Depay zijn nu nog de enige spelers die (AF EN TOE!) de kans krijgen om te spelen. PSV weet gewoon niet wat ‘jeugd’ is.

Tja, dan ga je maar spelers kopen. Spelers die het bij andere clubs ‘goed’ doen staan meteen op het verlanglijstje van PSV. Dan heb je het over voetballers over Wijnaldum en Narsingh, die voor een hoog bedrag (voor de Eredivisie) zijn aangetrokken. Dit terwijl je voor de positie van Wijnaldum ook gewoon een speler als Van Ooijen kon opstellen en voor Narsingh verder kon bouwen op Depay. Dit leidt tot ergernis bij menig voetballiefhebbers. PSV pakt het verkeerd om aan. Je moet eerst kijken naar je eigen jeugdopleiding en als daar niks in zit, ga je pas de transfermarkt op. Niet eerder dan dat. Maar dat snappen ze niet in Eindhoven. 

Philips Stadion gevuld met flu(i)tpubliek
PSV krijgt ook al kritiek te voorduren van hun eigen publiek. Wat ze eigenlijk toch echt aan hun zelf te wijten hebben. Zodra PSV even uit vorm is en achterstaat in een wedstrijd, beginnen de ‘supporters’ te fluiten naar hun club. En dan gaat het over uitfluiten. Waardoor dit ontstaat: PSV koopt massaal aan spelers in, die vervolgens hoge verwachtingen met zich meebrengen. Met die aankopen MOET je kampioen worden, je koopt ze immers niets voor niets in. Hierdoor gaan de toeschouwers van PSV er van uit dat zij ook daadwerkelijk kampioen gaan worden.

Dan kom je met het volgende: PSV zit in de 75e minuut met een 1-2 achterstand, ze spelen als zakken stront en het lijkt er maar niet beter op te worden. Echter moeten ze die wedstrijd winnen, gezien deze club genoodzaakt is om kampioen te worden. De ‘supporters’ kunnen zich totaal niet in die 1-2 achterstand vinden en beginnen massaal de spelers uit te fluiten. Echter wordt het er zo alleen maar erger op, waardoor PSV het geloof er helemaal niet meer in krijgt.

Supporters van andere clubs reageren hier met name verbaasd op, valt de lezen uit de comments op diverse voetbalsites. Je hoort je club te steunen als zij achter staan en aan te moedigen om zo’n wedstrijd te winnen. Zo worden de spelers ook gemotiveerd. Door uit te fluiten worden de spelers alleen maar geïrriteerd, en wordt het een nog lastiger verhaal. Ronald de Boer zei in Studio Voetbal dat het eraan ligt dat PSV kampioen MOET worden. Ze maken het zichzelf alleen maar lastig.

Spelers maken imago PSV kapot
Verschillende spelers in de selectie van PSV zorgen er voor dat de club in negatieve zin in de publiciteit komt. Erik Pieters, die na zijn rode kaart met ‘kanker’ scheld en vervolgens een ruitje inslaat in de verloren thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Jermain Lens die bij de verloren wedstrijd in De Kuip Feyenoord-verdediger Joris Mathijssen opwacht in de catacombe, waar vervolgens een opstootje ontstaat. Mark van Bommel, die Heerenveen-verdediger Joey van der Berg “vuile homo” noemt na de verloren uitwedstrijd in het Abe Lenstra Stadion. Om maar wat voorbeelden te noemen… Er kan wel geconcludeerd worden dat de spelers van PSV het hun eigen club er niet gemakkelijker op maakt om het oude imago terug te krijgen. PSV moet weer een ‘knuffelclub’ worden, maar met deze spelers gaat dat niet lukken.

Dan heb je ook nog de spelers binnen het veld die zich niet kunnen gedragen. Dan heb ik het met name over Toivonen, Strootman en wederom Van Bommel. Wat een irritante, misselijkmakende voetballers zijn dat zeg. Toivonen, die keer op keer een overtreding begaat, na gaat trappen omdat hij geïrriteerd is en er altijd maar mee weg komt. Hetzelfde geldt voor Strootman, totaal geen uitstraling die gozer. Om het dan nog niet te hebben over Van Bommel. Die de gele kaart op zoekt en beweert dat hij gezocht wordt. En daarbij zijn Strootman en Van Bommel ook nog een stelletje zeikwijven. Bij iedere overtreding de scheids of de tegenspeler, die bij de overtreding betrokken was, tegenspreken. Deze spelers kennen het woord ‘fatsoen’ niet.


Lange weg te gaan
PSV is kapot, wordt uitgekotst en straalt niks uit. Voor dit seizoen schrijf ik ze al af voor het kampioenschap. Volgend seizoen weer een kans, met hopelijk voor PSV Philip Cocu als hoofdcoach. Hij kent de club en Cocu zal zeker eigen jeugd prefereren boven het kopen van een nieuwe speler. Ze hebben nog een lange weg te gaan om weer een ‘knuffelclub’ te worden, maar daar kunnen ze volgend seizoen een start mee maken.

 

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *