Voyager 1 bereikt interstellaire ruimte

by • March 20, 2013 • CoolComments (0)1718

Voyager 1 bereikt interstellaire ruimteIn augustus 2012 heeft de Voyager 1 ons zonnestelsel verlaten. Het ruimtevaartuig is in 1977 de lucht in geschoten en vliegt nu vrolijk door de interstellaire ruimte. Dat is een enorm stuk ruimte dat zich tussen de sterren bevindt. De zon heeft daar geen invloed meer.

Op dit moment vliegt de Voyager 1 op ongeveer 18 miljard kilometer afstand van de Aarde. Het geval werkt nog steeds en meet de deeltjes die daar zijn en vervolgens verzendt hij de gegevens daarvan naar de Aarde. De hoeveelheid deeltjes van onze zon was afgelopen augustus in een paar dagen tijd 100 keer zo klein geworden. De hoeveelheid straling van buiten ons zonnestelsel is juist enorm gestegen. Ook de aanwezigheid van waterstof en helium past bij het interstellaire deel van de ruimte.

Dat betekent dus dat het stuk ruimteschroot de uiterste grenzen van ons zonnestelsel gepasseerd is. De metingen van Voyager 1 zijn binnenkort te vinden in het wetenschapsblad Geophysical Research Letters. Anderhalf jaar na de lancering van de Voyager 1 zei de sonde gedag naar planeet Jupiter. Weer anderhalf jaar later kreeg de planeet Saturnus een bezoekje van de sonde. Dat ding is sinds die tijd continu door blijven vliegen.

De Voyager 1 heeft waarschijnlijk genoeg stroom aan boord om door te blijven werken tot 2025. Dat is 48 jaar na de lancering. Voor de geduldige mensen onder ons: De Voyager 1 bereikt over ongeveer 40.000 jaar de dichtstbijzijnde ster: Proxima Centauri. De Voyager 1 is niet de enige die enorme afstanden aflegt. De opvolger, Voyager 2, heeft 15 miljard kilometer op de teller staan. Ook dat ding werkt nog altijd.

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *