Gemeenten maken misbruik van werklozen

by • March 25, 2013 • CoolComments (3)2699

Gemeenten Het is crisis. En hoe! Terwijl de Cyprioten die meer dan € 100.000 op de spaarrekening hebben flink bestolen worden door de EU, worden de werklozen in Nederland keihard genaaid door de gemeentelijke Sociale Diensten. Gemeenten zijn sinds de nieuwe bijstandswet verplicht om een tegenprestatie te vragen. Op zich is dat niet verkeerd, maar de laagste overheden slaan er wel massaal in door. Gelukkig krijgen sommige gemeenten een berisping van de rechter. Zo werd Orionis Walcheren, de gezamenlijke sociale dienst van de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere op de vingers getikt.

In de bovengenoemde gemeenten moest een bijstandsgerechtigde een contract tekenen waarin staat dat per week 32 uur gewerkt dient te worden. Maar wat voor werk werd niet omschreven. Nu is er eindelijk een rechter wakker geworden. Die oordeelde dat dit de normen van een tegenprestatie overschrijdt. Volgens vakcentrale FNV maken veel gemeenten op deze manier misbruik van werklozen. De sociale diensten kunnen niet rekenen, want de verhoudingen van de tegenprestatie zijn zoek.

Een bijstandsgerechtigde moet tegenwoordig een tegenprestatie leveren. Op zich niets mis mee, want het is wel de maatschappij die opdraait voor de uitkering. Maar het moet wel binnen de perken blijven. Nu is het dus tijd voor een rekensommetje. Iemand die 32 uur moet werken met behoud van uitkering wordt in feite uitgebuit. Stel… diegene krijgt maandelijks 800 euro bijgeschreven en moet daarvoor 32 uur werken, dan is dat netto gezien ruim 400 euro onder het minimumloon. Je kan dat dus zien als moderne slavernij. 20 uur werken voor die 800 in de maand is toch meer reëel. Maar ja… maak dat de gemeenten maar duidelijk.

Het wordt dus tijd dat de verhoudingen drastisch bijgesteld worden, want wat er nu gebeurt kan eigenlijk niet. Dat is dus gewoon mensen uitbuiten. Natuurlijk kan je nu gaan roeptoeteren dat er voor je uitkering gewoon gewerkt moet worden, maar het is wel fijn dat áls je op dergelijke manieren werkt, dat dat in verhouding is. de eerste drie gemeenten zijn dus al op het matje geroepen, nu wordt het tijd voor de rest, want wat er nu gebeurt slaat kant noch wal.

Pin It

Related Posts

3 Responses to Gemeenten maken misbruik van werklozen

  1. Peter says:

    het hele “je moet werken voor je uitkering” riedeltje is natuurlijk al aperte onzin en ingegeven door populistisch gelul dat er massaal misbruik zou worden gemaakt. En in plaats van dat misbruik dan aan te pakken en fraudeurs keihard te straffen, gaan we reguliere arbeidsplaatsen vervangen door lekker goedkope uitkeringstrekkers….

    óf je vindt als samenleving dat we mensen in problemen niet laten verrekken en geven wat geld zodat zij in de basisbehoeften kunnen voorzien, óf we kiezen voor verplichte tewerkstelling sovjet-style (maar dan ook inclusief strafkampen voor corrupte politici… )

  2. goed stuk! een ernstige misstand dit en werkt alleen maar vooroordeelbevestigend! bijverdienen met je uitkering en je inkomsten netjes trachten door te geven aan de sociale dienst is ook altijd een feest!

  3. Heb je de uitspraak vd rechter ook?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *